Ελλάδα

Υπόθεση Πάτρας: Επί 4 ώρες κατέθετε η Ρούλα Πισπιρίγκου – Πώς αντέκρουσε τις κατηγορίες

26.07.2022 | 09:29 Eνσωμάτωση

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με την νέα άσκηση ποινικής δίωξης για τις συνθήκες που προκάλεσαν μόνιμη εγκεφαλοπάθεια στην κόρη της, Τζωρτζίνα.

Η κατηγορούμενη έδωσε συμπληρωματική απολογία και απάντησε στις ερωτήσεις που της έθεσε η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της 9χρονης Τζωρτζίνας τον Απρίλιο του 2021, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας, όταν το παιδί υπέστη την σοβαρή ανακοπή που οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια.

Ο κ. Σούρας τοποθετήθηκε σχετικά με την ψυχοσύνθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και στην Ανακρίτρια αλλά και κατά τη μεταφορά της από και προς τις φυλακές του Κορυδαλλού.

«Εγώ είδα την ίδια γυναίκα που ακολουθεί την ίδια υπερασπιστική γραμμή, και ο δικηγόρος συμφωνεί σε αυτή τη γραμμή. Δεν είδα κάτι το διαφορετικό, λέει πάντα τα ίδια, είναι λίγο γιατρός, λίγο νοσοκόμος, λίγο παραϊατρός, χρησιμοποιεί όρους, ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για 3 παιδιά και αυτά τα παιδιά δεν είναι «δικά μας παιδιά». Στην πραγματικότητα μιλάμε σαν να είναι δικά μας παιδιά, εκτός από τα παιδιά της κυρίας. Για το ένα παιδί κατηγορείται και είναι προφυλακισμένη, τώρα υπάρχει μία συμπληρωματική δίωξη και δεν έχει να αλλάξει τίποτα, μιλάμε για το ίδιο παιδί», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει μία κατηγορία, ότι έδωσε κάτι και προκλήθηκε μια βλάβη, τι να καταλάβει από αυτό ένα παιδί; Πώς να προλάβει να μιλήσει το παιδί όταν υπάρχει μία βλάβη που το καθιστά ανίκανο να μιλήσει; Πάμε να ανατρέψουμε την ιατρική;», τόνισε ο κ. Σούρας.

Ο κ. Λέων συμπλήρωσε πως, «Θα σας πω αυτό που διάβασα ότι επανέλαβε και η ίδια και το έχει αναφέρει και στο παρελθόν και το οποίο συνάδει πλήρως με όλα τα ευρήματα. Για να γίνει βλάβη στον εγκέφαλο αυτού του τύπου ουσιαστικά είναι ικανή μία έλλειψη οξυγόνου. Αυτό που έχει επαναλάβει πολλάκις η 33χρονη, είναι μία κατάσταση πριν το επεισόδιο και αυτό έχει σημασία, ότι το παιδί χάνει οξυγόνο, πέφτει ο κορεσμός, κάνει βραδυκαρδία. Επαναλαμβάνει μία αφήγηση που επικεντρώνεται στην έλλειψη οξυγόνου. Η βλάβη που έχει ο εγκέφαλος μετά το ςπςισόδια ειναι βλάβη από έλλειψη οξυγόνου. Το θέμα είναι να βρεθεί από τι προκλήθηκε το επεισόδιο, αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό, από τι έχασε το παιδί το οξυγόνο στον εγκέφαλο κι του προκλήθηκε η εγκεφαλοπάθεια»

«Το πιο ευαίσθητο όργανο στην έλλειψη οξυγόνου είναι ο εγκέφαλος», πρόσθεσε ο κ Λέων.

Για την υποστήριξη σχετικά με την κατηγορία που βαραίνει την Ρουλα Πισπιρίγκου, ο κ. Λέων υποστήριξε πως, «Δεν έχει βρεθεί ένας γιατρός να υποστηρίξει το ιατρικό σενάριο της 33χρονης. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες γιατρών οι οποίοι περιγράφουν το επεισόδιο και περιγράφουν πως αυτό το επεισόδιο θα έπρεπε να έχει κάποια παθολογικά αίτια. Όταν αυτό το παιδί το νοσηλεύεις συνεχώς και ψάχνεις να βρεις παθολογικά αίτια και δε βρίσκεις τίποτα, αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρει έναν γιατρό που να αποδείξει όλα αυτά που έχει πει για την κατάσταση του παιδιού».

Σούρας: «Δεν μας νοιάζει εάν είναι αδυνατισμένη ή όχι η κατηγορούμενη – Καλά έκανε και σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις»

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας πρόσθεσε σχετικά με την Ρούλα Πισπιρίγκου ότι, «υπάρχει κάτι που πρέπει να καταλάβει ο απλός κόσμος, Από τη μία μεριά έχουμε μία υποστηρικτική γραμμή, την οποία είδαμε από την αρχή, δεν παραδέχεται, δεν θέλει να ομολογήσει. Έχω κάνει έκκληση να ομολογήσει, θα είναι μία λύτρωση για την ίδια. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα ομολογήσει, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ήταν διαφορετική, από την αρχή είχα πει ότι αυτός είναι ο δολοφόνος»,

»Από τη μία έχουμε την υπερασπιστική γραμμή, αλλά απ΄ την άλλη, ποιος γιατρός θα πει κάτι διαφορετικό με βάση τα ευρήματα; Να πάει ενάντια στην Ιατρική;».

«Θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο να επαναλάβω το τι είναι για μένα η 33χρονη και ο σύζυγός της. Η 33χρονη δεν είναι άρρωστη και δεν θα το κάνει, ούτε θα χρησιμοποιήσει κάποιο χαρτί που να το επικαλείται», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Δεν έχει καμία σημασία εάν είναι αδυνατισμένη ή όχι, αν μίλησε, δεν έχει καμία σχέση αυτό το πράγμα. Είναι μία γυναίκα που μέσα σε 5 – 6 μήνες ήταν λαλίστατη, κατηγορούσε γιατρούς, με νοσοκόμους, κατηγόρησε νοσοκομεία, φώναξε όλους τους δημοσιογράφους και έδινε συνεντεύξεις, ευτυχώς μας άκουσε και σταμάτησε, άνοιξε «ροζ» παράθυρα σε αυτή την ιστορία, και εκείνη και ο σύζυγος και ξαφνικά μάθαμε πράγματα για την προσωπική τους ζωή, που δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου. Μιλάμε για τρία παιδιά, αναλωνόμαστε σε περιγραφές και χάνουμε την ουσία που είναι η απώλεια των τριών παιδιών».

«Αυτή τη στιγμή η συντάκτρια της ιατροδικαστικής έκθεσης για τα 2 άλλα παιδιά, έχει ταχθεί σε δημόσια δήλωσή της, υπέρ του ασφυκτικού θανάτου και υπέρ της εγκληματικής ενέργειας. Η συνάδελφος μετά το πόρισμα βρήκε το επιστημονικό θάρρος και μίλησε για εγκληματική ενέργεια», κατέληξε με τη σειρά του ο Γρηγόρης Λέων.