Ελλάδα

Στην ανακρίτρια η Ρούλα Πισπιρίγκου – «Η δίωξη σε επίπεδο απόδοσης κατηγορίας δένει το στοιχείο του δόλου»

25.07.2022 | 10:26 Eνσωμάτωση

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία απολογείται σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου, αφορά στα όσα έγιναν μέσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας και την Τζωρτζίνα, τον Απρίλιο του 2021.

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας προσάγεται σήμερα εκ νέου από τις φυλακές Κορυδαλλού στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων η προφυλακισμένη Ρούλα Πισπιρίγκου στην οποία οι δικαστικές αρχές καταλογίζουν πως λίγους μήνες πριν η 9χρονη Τζωρτζίνα καταλήξει, από θανατηφόρα δόση κεταμίνης που της χορήγησαν τα μητρικά χέρια, η 33χρονη είχε επιχειρήσει και πάλι να θανατώσει την πρωτότοκη κόρη της.

Η κατηγορούμενη απολογείται συμπληρωματικά σήμερα στην 18η Τακτική Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας που απαγγέλθηκε πριν λίγες ημέρες σε βάρος της και για την οποία πριν λίγες ημέρες έλαβε προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπιση της.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση και για τις κατηγορίες σε βάρος της 33χρονης.

Ο κ. Γλύκας αναφέρθηκε στο τι πρόκειται να υποστηρίξει σήμερα στην απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Είναι δεδομένο ότι η κατηγορουμένη θα αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά και την νέα που την βαραίνει. Είναι σημαντικό ότι η υπερασπιστική θέση θα είναι ότι εδώ και 4 με 5 μήνες δεν της είχε ασκηθεί κάποια δίωξη για το συγκεκριμένο περιστατικό, από την Ανακρίτρια, και όσο ήταν ανοιχτή η δικογραφία. Η δίωξη είναι ένα σημαντικό στοιχείο, και ενδέχεται να έρθουν και άλλες διώξεις, και νέες κατηγορίες και ενδεχομένως μία νέα ποινή», ανέφερε αρχικά.

«Έχουμε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά και την απόπειρα δολοφονίας, που πρακτικά σε επίπεδο απόδοσης κατηγορίας δένει το στοιχείο του δόλου. Ενδεχομένως να έχουμε 2 δίκες, μία για την Τζωρτζίνα και άλλη μία για τα αλλά δύο παιδιά, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει άσκηση ποινικής δίωξης για τα δύο παιδιά», πρόσθεσε.

«Η Τζωρτζίνα βρέθηκε πολλές φορές σε μία προθανάτια κατάσταση»

Ο κ. Γαλεντέρης επεσήμανε πως η Τζωρτζίνα ταλαιπωρήθηκε έως τον θάνατό της, και μάλιστα ότι θεωρείτο βασανιστικό το να βρίσκεται συχνά σε μία προθανάτια κατάσταση.

«Είναι αναμενόμενη η στάση του Εισαγγελέα για νέα δίωξη, γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια παθολογία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της όλο το διάστημα εκείνο, αλλά ούτε και από την νεκροτομή δικαιολογείτο κάποιο από αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Είμαστε στο επίπεδο των ενδείξεων για αυτές τις πράξεις και οι ανακριτικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν από τις ενδείξεις στις αποδείξεις. Εάν δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο ή γενετικό νόσημα που να προκάλεσε την εγκεφαλοπάθεια, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, την προσπάθεια της μητέρας να προκαλέσει την έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε.

«Το παιδί αυτό ταλαιπωρήθηκε πολύ βρέθηκε πολλές φορές σε μία προθανάτια κατάσταση. Ήταν κάτι βασανιστικό για το παιδί», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 25/07/2022