Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Στα ύψη η επιθετική ρητορική της Τουρκίας

25.07.2022 | 20:02 Eνσωμάτωση

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έξοδο του 4ου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο σε άγνωστο σημείο, η Τουρκία κρατά στα ύψη την ένταση.

Τουρκικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της Yeni Safak, κομπάζουν πως μέσα στα δύο χρόνια από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει από αυτήν εκ των οποίων αρκετοί για να ασπαστούν στο Ισλάμ.

Την ίδια ώρα, με το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου να πλησιάζει, διάστημα κατά το οποίο θα αποπλεύσει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, τουρκικά ΜΜΕ πραγματοποίησαν εκτενές ρεπορτάζ για τους Τούρκους βαρταχανθρώπους.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνοντας για μια ακόμα φορά το μαύρο άσπρο και χρησιμοποιώντας τη μονταζιέρα, την στιγμή που η ελληνική ακτοφυλακή ζώσει καθημερινά ζωές μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, κατηγόρησε την Ελλάδα για κακομεταχείριση μεταναστών στην περιοχή της Ρόδου.

Γεγονός αναντίρρητο είναι πως σε 18 περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης το 2022 έχουν διασωθεί 850 άτομα που είχαν εισέλθει παρανόμως».

Στο τραπέζι και πάλι η συνθήκη της Λωζάνης

Χθες, ήταν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος σε δήλωσή του για τα 99 χρόνια από τη υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης ανακίνησε και πάλι ζήτημα περί τουρκικής μειονότητας.

«Την τελευταία περίοδο, τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας ιδίως, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη αγνοήθηκαν ή σκόπιμα αλλοιώθηκαν από την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της υπακοής στη Συνθήκη».

H ανάγνωση και ερμηνεία Ερντογάν της Λωζάνης βρήκε αμέσως την έκφρασή της στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στην Θράκη, με την τουρκική διπλωματία να μιλά επισήμως για συναντήσεις με εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας.

Μήνυμα ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η παραλαβή 90 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 354 που έχουν ήδη παραληφθεί από τις ΗΠΑ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/07/2022