Ελλάδα

Λέσβος: Θεριεύει η φωτιά στα Βατερά – Μάχη με τον χρόνο & τις φλόγες

23.07.2022 | 19:56 Eνσωμάτωση

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών για να ελέγξουν τη φωτιά που μαίνεται από το πρωί στη νότια Λέσβο.

Ξεκίνησε από το βουνό, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι την κατέβασαν μέσα στον οικισμό του Βατερού. Εκεί, κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν λίγο μετά τις 10.00 το πρωί στον ορεινό όγκο πάνω από τα Βατερά. Μέσα σε λίγα λεπτά οι ισχυροί άνεμοι έσπρωξαν με τρομακτική ταχύτητα τις πύρινες γλώσσες από το βουνό προς τον παραθαλάσσιο οικισμό της περιοχής.

Κόλαση φωτιάς

Ακολουθούν στιγμές πανικού. Η πυρκαγιά γρήγορα φτάνει στα πρώτα σπίτια, εισβάλλει στις αυλές, καίει αυτοκίνητα, περνάει τον παραλιακό δρόμο, μπαίνει στην αμμουδιά και καίει ακόμη και τις ξαπλώστρες με τις ομπρέλες από ένα beach bar.

Κάτοικοι και πυροσβέστες προσπαθούν να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα. Όμως το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την περιοχή Καστρί, σπάει σε δύο κομμάτια και εξαπλώνεται γρήγορα, το ένα προς τα Βατερά και το άλλο προς την Βρίσα.

Οι φλόγες έφτασαν στη θάλασσα

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι φλόγες φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Παραθεριστές και κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίζονται.

Η εικόνα μέσα από ένα σκάφος που πλέει στην περιοχή είναι συγκλονιστική.

Σκάφη του λιμενικού και ιδιώτες καταφέρνουν και απεγκλωβίζουν εννέα άτομα, ενώ μια γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται. Εννιά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ρίχνονται στη μάχη με την πυρκαγιά.

Είναι τόσο μεγάλη η ένταση της πυρκαγιάς που οι πυκνοί καπνοί έχουν φτάσει από τη Λέσβο μέχρι και τις Κυκλάδες.

Στην περιοχή βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος τόνισε πως οι Αρχές έχουν πληροφορίες ότι η φωτιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τουλάχιστον δέκα σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής που έχει ήδη μεταβεί στη Λέσβο, θα ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/07/2022