Οικονομία

Όλα τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

19.07.2022 | 08:35 Eνσωμάτωση

Ο ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν με τους Ευρωπαίους δείχνει να σκληραίνει και φαίνεται ότι η ελπίδα των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου ότι θα προλάβουν να γεμίσουν τις δεξαμενές για τον χειμώνα εξανεμίζεται.

Ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα ενέργειας, Ορέστης Ομράν μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για τις πιθανές ανάγκες της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα και κατά πόσο είναι έτοιμη η Γηραιά Ήπειρος να αντεπεξέλθει στην κατάσταση αυτή.

«Η Ευρώπη ξεκινά τώρα να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των απειλών της Ρωσίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για τον λόγο που η Gazprom διέκοψε την παροχή της, ο δικηγόρος απάντησε πως πρόκειται για μια κλασική ρήτρα στα συμβόλαια φυσικού αερίου, η οποία ρήτρα προβλέπει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσει κανείς από τη σύμβαση γιατί συμβαίνει κάτι εκτός του ελέγχου του.

Αναφορικά με τη λύση στο πρόβλημα, ο κ. Ομράν είπε πως αναμένουμε αρχικά τις δηλώσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Υπάρχει μια κουβέντα για ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου, τουλάχιστον για τη βιομηχανία, δηλαδή τη δημιουργία πλατφόρμας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές και προφανώς υπάρχουν και τα μέτρα ενίσχυσης των αποθεμάτων και της αναζήτησης και άλλων πηγών» προσέθεσε, τονίζοντας πως όλα αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να πραγματοποιηθούν.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 19/07/2022