Οικονομία

Ελλείψεις σπιτιών και αυξημένα ενοίκια για τους φοιτητές

14.07.2022 | 08:21 Eνσωμάτωση

Εκρηκτική αποδεικνύεται η αύξηση του κόστους στέγασης, με τις οικογένειες καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν για λίγα μόλις τετραγωνικά, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γονείς των φοιτητών που θα σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών αστικών συμβάσεων Αττικής, Λευτέρης Ποταμιανός, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

«Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα ειδικά για τους φοιτητές και τους γονείς τους, αυτόν τον καιρό που παραδοσιακά κάθε χρόνο αγωνιούν εάν θα βρουν σπίτια, ωστόσο, δεν είναι μόνο φοιτητικό είναι γενικότερο, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, επειδή είναι η περίοδος αυτή. Το σπίτι που είναι το σύνηθες που ψάχνουν οι φοιτητές, είναι από 30 έως 60 τ.μ. Αυτό το ψάχνουν όσο πιο κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κυμαίνονται από 8 έως 10 ευρώ το τ.μ. Μιλάμε για σπίτια που μπορείς να διαβιώσεις», ανέφερε αρχικά.

«Ένα σπίτι στο Ζωγράφου που ήταν 50 τ.μ, το 2018 το έβρισκες τα 350 ευρώ τώρα βρίσκεται στα 450-500 ευρώ. Είναι αρκετά μεγάλη η αύξηση εάν αναλογιστεί κανείς και το ενεργειακό κομμάτι, οι λογαριασμοί και το κόστος ανεβαίνει. Εμείς προτείνουμε να πηγαίνουν οι φοιτητές σε έναν όμορο δήμο ή να συγκατοικούν 2 με 3 άτομα, ήταν ένα μοντέλο που λειτουργούσε παλιά. Τα μεγαλύτερα σπίτια σε αναλογία με τα πιο μικρά είναι πιο φθηνά», συμπλήρωσε.

«Οι περιοχές που έχουν αύξηση είναι κυρίως το κέντρο και τα νότια προάστια, όχι τόσο τα βόρεια. Τα σπίτια που διατίθενται είναι λιγότερα και επομένως η ζήτηση με την προσφορά δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Στα νότια προάστια ξεφεύγουν πολύ οι τιμές, και το μέσο πορτοφόλι δεν μπορεί να τις αντέξει. Μπορεί ένα σπίτι 70 τ.μ να αξίζει ακόμα και τα 1000 ευρώ. Στο κέντρο δεν ισχύει αυτό, εξαρτάται σε ποια περιοχή βρισκόμαστε», κατέληξε ο κ. Ποταμιανός.