Κόσμος

«Ζεματίζονται« Ισπανία και Πορτογαλία – Ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

12.07.2022 | 13:19 Eνσωμάτωση

Υποφέρει η Ευρώπη από τις θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την Αφρική και η Γαλλία και η Βρετανία ετοιμάζονται για απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, που θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα όρια του καύσωνα. Η Ιβηρική Χερσόνησος πλήττεται από ένα νέο σφοδρό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο στη Σεβίλλη να ξεπερνά τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Πρωτόγνωρο θεωρείται το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη με θερμοκρασίες που φλερτάρουν και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ισπανία

Η Ιβηρική Χερσόνησος, που βρίσκεται μία ανάσα από τη Βόρεια Αφρική, υποφέρει από τον δεύτερο καύσωνα μέσα σε ένα μήνα, βλέποντας τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε επίπεδα 4 και 5 βαθμών πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή.

«Αρχίζει ένας νέος καύσωνας. Είναι ο δεύτερος σε λιγότερο από ένα μήνα και αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 5 μέρες με επίμονες υψηλές θερμοκρασίες τη μέρα και τη νύχτα. Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο σενάριο και υποχρεώνει όλους να είναι προσεκτικοί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα.

Πορτογαλία και Ισπανία ζεματίζονται, καθώς το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, με την Σεβίλλη να κρατάει τα πρωτεία με 46 βαθμούς.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους μετεωρολόγους είναι, η διάρκεια του καύσωνα και τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975.

«Είναι τρομερό, τρομερό. Όπως είπα, πρέπει να δουλέψω, έχω μία κόρη και πρέπει να συνεχίσω. Το διήμερο φωτιά αναμένεται να είναι από την Τετάρτη μέχρι και την Πέμπτη όταν η θερμοκρασία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους 47 βαθμούς», σχολίασε ένας κάτοικος.

Γαλλία

Η νοτιοδυτική Γαλλία είναι η περιοχή που πλήττεται από το νέο κύμα ζέστης, που αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη για τον καιρό, το φαινόμενο θα διαρκέσει 8 με 10 ημέρες και θα κορυφωθεί από το ερχόμενο Σάββατο μέχρι την Τρίτη 19 Ιουλίου.

Οι Παριζιάνοι που δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές λόγω του υψηλού πληθωρισμού, κατακλύζουν τις τεχνητές παραλίες και λιμνούλες στον Τίβερη και προσπαθούν να απολαύσουν λίγες στιγμές δροσιάς.

Βρετανία

Η αλλαγή του κλίματος και η ένταση των θερμών κυμάτων αποτυπώνονται στην συνήθως δροσερή Βρετανία.

Το θερμόμετρο αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη και στους 40 βαθμούς τις επόμενες ώρες και οι αρμόδιες αρχές έχουν εκδώσει ειδική προειδοποίηση για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επηρεάσουν τη χώρα.

«Δεν είναι πολύ άσχημα γιατί είμαι σε διακοπές, οπότε το απολαμβάνω, αλλά νομίζω ότι αν έπρεπε να δουλέψω ή να κάνω κάτι άλλο, θα καιγόμουν από τη ζέστη», δήλωσε μία τουρίστρια.

Η κατάσταση συναγερμού ετέθη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι Λονδρέζοι ξεχύθηκαν στα πάρκα για να δροσιστούν.

Μέχρι τώρα, ο υδράργυρος βρίσκεται γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου όμως αν πιστέψουμε τους βρετανούς μετεωρολόγους τα σαραντάρια είναι πολύ κοντά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/07/2022