Υγεία

Κορωνοϊός: Μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα – Τριπλάσια τα πραγματικά κρούσματα

12.07.2022 | 09:14 Eνσωμάτωση

«Πονοκέφαλο» για τους ειδικούς αποτελούν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα, αλλά και οι επαναλοιμώξεις ασθενών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναφέρουν θέμα μέτρων, όπως χρήση μάσκας, με την κυβέρνηση ωστόσο να μη φαίνεται διατεθειμένη να λάβει, προς το παρόν τουλάχιστον και όσο το επιτρέπουν οι σκληροί δείκτες, μέτρα περιορισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Στυλιανός Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

«Το βασικό κομματι είναι ότι έχουμε πολλά περιστατικά. Δεν είναι ακριβώς αυτά που καταγράφονται, υπάρχει μεγάλη διασπορά, από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει στην κοινότητα. Τα κρούσματα μπορεί να είναι διπλάσια και τριπλάσια, πάνω από 30.000».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαφορά που υπάρχει πλέον στις νοσηλείες είναι ότι «έχει εξαφανιστεί η μέση ηλικία 40 – 60 έτη».

«Έχουμε ηλικιωμένους που έχουν πολλά υποκείμενα».

Το ανησυχητικό ωστόσο στοιχείο είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό, ελλείψει και μέτρων προστασίας.

«Δεν ξέρω αν η διασπορά του χειμώνα θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που βλέπουμε σήμερα. Τον χειμώνα θα υπάρχουν μέτρα ατομικής προστασίας».

Όπως σημειώνει, «η χώρα θα πρέπει να θωρακιστεί με αντιικά φάρμακα», τα οποία προλαμβάνουν τις νοσηλείες ελαφρύνοντας το ΕΣΥ.

«Θα πρέπει να δούμε πως θα μπούμε στον τομέα της πρόληψης».

«Δε θα φέρει κάτι η επαναφορά μέτρων στην παρούσα φάση»

Σχετικά με την επαναφορά μέτρων, ο καθηγητής πνευμονολογίας επισημαίνει πως «δε θα φέρουν κάτι στην παρούσα φάση. Ίσως μόνο στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια».

Αναφορικά με τα σχολεία και ενδεχόμενη λήψη μέτρων, «θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», ενώ από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε και το ανασχεδιασμένο εμβόλιο.