Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις αυξήσεις σε ενέργεια & καύσιμα – «Φουντώνουν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών

02.07.2022 | 09:02 Eνσωμάτωση

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Φουσκίδης, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και για τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

«Αυτό που κάνει ζημιά είναι όσοι παίρνουν αποφάσεις το τι θα ισχύσει. Υπάρχει αμφιβολία ότι εάν παραταθούν τα προβλήματα και δημιουργηθούν καταστάσεις που θα μας βρουν απροετοίμαστους, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία θα ξέρει τι θέλει να κάνει. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλο θέμα, κυρίως στην οικονομία. Η αβεβαιότητα υπάρχει κυρίως από το εκλογικό σύστημα που επέβαλε η προηγούμενη πλειοψηφία που μας οδηγεί σε προβλήματα. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει την επιλογή να βρει ένα τόπο συνεννόησης με την αντιπολίτευση ώστε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα που διευκολύνει κυβερνήσεις σταθερές και να είναι ανοιχτό στα πιο μικρά κόμματα», ανέφερε αρχικά.

Για το εάν η ΝΔ ασκεί επιδοματική πολιτική, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως, «τα επιδόματα που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για πολιτικούς και κομματικούς λόγους. Η τότε κυβέρνηση έπαιρνε φόρους λόγω του μνημονίου και μετά έλεγε να δώσει κάτι πίσω, εδώ η γραμμή είναι ξεκάθαρη. θα δίνονται συνεχώς χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, και αυτό θα γίνεται βάσει προϋπολογισμού. Δεν θα δανειζόμαστε για να δώσουμε αυτά τα χρήματα, είναι μία σωστή γραμμή».

Για την επομένη μέρα των εκλογών, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο δείκτης έχει μπει στο ότι από τον πρώτο γύρο, η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει, ως κυβέρνηση που θα πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή. Ο μόνος ουσιαστικός λόγος να γίνουν εκλογές νωρίτερα είναι ότι, ο πόλεμος μαίνεται και εκει πρέπει να ξέρουμε όποια κυβέρνηση βρίσκεται θα πρέπει να κρατά το τιμόνι σταθερό. Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει πόσο κοινωνικά δίκαιη είναι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί, πόσο προοδευτικά είναι τα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία 2 χρόνια, και ποιο είναι το πρόγραμμα για τον επόμενο χρόνο, μέχρι δηλαδή το διάστημα που τελειώνει η 4ετία»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Κάθε φορά που ακούω κάποιον από την ΝΔ να λέει ότι δεν έχουμε εκλογές, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι προχωράμε σε εκλογική διαδικασία. Όχι επειδή έχουμε σύστημα απλής αναλογικής, ούτε τοξική αντιπολίτευση. Η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. Ακούσαμε για πολιτικά επιδόματα, θυμάστε το 2015 τις εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης; Κανείς πρέπει να αποτιμά την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών συγκρίνοντας το 2015-2019 με το 2010- 2015 και να δει ποιές κατηγορίες υπέστησαν την μεγαλύτερη κρίση. Έως το 2015 η μεσαία τάξη διαλύθηκε», υπογράμμισε.

«Παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα κάναμε. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε μία σωστή πολιτική για να διαχειριστούμε μία κρίση. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στην ερώτηση του «από πού θα τα βρίσκαμε» εάν μειώναμε τον φόρο κατανάλωσης. Είπε ότι έχουμε μία υπεραπόδοση των εσόδων, ιδιαίτερα από τον ΦΠΑ, λόγω της ακρίβειας. Δεν πάει στα επιδόματα αυτή η υπεραπόδοση, γιατί έτσι θα ήταν λιγότερος ο πληθωρισμός. Θα ήταν μικρότερη η πληθωριστική  πίεση εάν είχαμε παρέμβει στο  σκέλος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει λάθος προσέγγιση», πρόσθεσε.

Για την ενδεχόμενη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε πως, « η συζήτηση αυτή είναι στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Το προσόν της απλής αναλογικής είναι ότι μέσω αυτής, προκύπτουν κυβερνήσεις που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική βάση και έχουν και σταθερές συγκλίσεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές, ούτε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να έχει περισσότερο πολιτικό χρόνο, το ίδιο και ο κ. Ανδρουλάκης. Ωστόσο, οι εξελίξεις τους οδηγούν σε άλλο δρόμο, στον δρόμο των εκλογών«, σχολίασε ο δημοσιογράφος Θανάσης Φουσκίδης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 02/07/2022