Ελλάδα

Υπόθεση Πάτρας: Όσα «είδε» η παιδοψυχολόγος μέσω των ζωγραφιών της Τζωρτζίνας

01.07.2022 | 10:19 Eνσωμάτωση

Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου μίλησε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα», δίνοντας τη δική της εκτίμηση σχετικά με τις ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η παιδοψυχολόγος, ερωτώμενη για το κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει μια ζωγραφιά ενός παιδιού να κατανοήσουμε τη ψυχοσύνθεσή του, απάντησε πως το ιχνογράφημα είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στα χέρια των ειδικών που έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση.

«Μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς βιώνει τη οικογένειά του και όσα διαδραματίζονται μέσα σε αυτήν, τη θέση του μέσα σε αυτήν, προβλήματα που το απασχολούν και τραύματα τα οποία έχει υποστεί» συμπλήρωσε.

Τόνισε πως συνήθως τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν τα όσα νιώθουν, ωστόσο το κάνουν άριστα μέσω των σχεδίων τους, τα οποία αποτελούν για τους ειδικούς την «βασιλική οδό» για να μπορέσουν να διεισδύσουν στον παιδικό κόσμο.

Στην ερώτηση εάν μία ζωγραφιά αποτελεί αξιόπιστο στοιχείο, η κ. Καππάτου απαντά:

«Ναι, σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να έχει εξετάσει ο ειδικός και τους δύο γονείς και τη δικογραφία».

Εξήγησε πως οι ζωγραφιές ενός παιδιού διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο αλλά και από  μέρα σε μέρα, ανάλογα τα ερεθίσματα που λαμβάνει.

«Πίσω από αφελή σχέδια και χρώματα που βλέπουμε στα σχέδια των παιδιών μας, κρύβονται αυτά που τα έχουν εντυπωσιάσει, προβληματίσει, απασχολήσει αλλά και οι χαρές που βιώνουν» συμπλήρωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Καλημέρα - 01/07/2022