Ελλάδα

Η Ντόρα, ο σκύλος-οδηγός, είναι τα μάτια και ο φύλακας άγγελος της Έλσας

26.06.2022 | 20:30 Eνσωμάτωση

Η Έλσα δεν βλέπει. Θέλει να περάσει το δρόμο και η Ντόρα, ο εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός της, την βοηθά.

Μόλις το φανάρι γίνει πράσινο η Ντόρα το καταλαβαίνει. Ελέγχει και οδηγεί την Έλσα με ασφάλεια στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Όταν όμως θέλει να μετακινηθεί με ταξί, τα πράγματα αλλάζουν καθώς και εδώ, όπως και στην περίπτωση της Τζουλιάνας που ανέδειξε χθες το MEGA στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου αγνοούν την νομοθεσία και την προσφορά ενός σκύλου οδηγού.

«Οι κύριοι περάσαν από μπροστά μου είδαν ότι δεν βλέπω, είδαν τον σκύλο οδηγό και έφυγαν θεωρώντας ότι εγώ δεν θα τους δω αλλά έτυχε εκείνη την στιγμή είχα περαστικό ο οποίος με βοήθησε και τις δύο φορές και μου είπε ότι “ο ταξιτζής ήρθε μπροστά σου είδε ότι είσαι με το σκύλο κι έφυγε”», δήλωσε η Έλσα Αντωνίου.

Η εκπαίδευση ενός σκύλου οδηγού κρατάει σχεδόν 2 χρόνια, κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ και μία λάθος κίνηση ή επίθεση σε αυτό το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να καταστρέψει την εκπαίδευση του και να αφήσει ένα τυφλό άτομο χωρίς αυτή την απαραίτητη βοήθεια του.

«Αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, αρνούνται τις εξηγήσεις που τους δίνουμε που τεκμηριωμένα τους δίνουμε και δεν εξυπηρετούν τυφλούς και σκύλους οδηγούς», δήλωσε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς.

«Τυφλή» πολιτεία

Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης στη χώρα μας είναι χιλιάδες. Αλλά φαίνεται ότι αυτή που πραγματικά είναι τυφλή είναι η πολιτεία.

Δεκάδες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και απλές οι λύσεις:

-Να μην υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα στις ράμπες αναπήρων
-Να χρησιμοποιείται η ανάγλυφη μέθοδος γραφής τυφλών στις τιμές και στις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων
-Πρόσβαση στις παρενέργειες των φαρμάκων

«Μου έχει τύχει και σε ζαχαροπλαστείο και σε σούπερ μάρκετ και σε μαγαζί εστίασης να θέλω να μπω με το σκύλο και να μου πουν ότι απαγορεύεται λόγο υγειονομικού», συμπλήρωσε η Έλσα Αντωνίου.

Κι επειδή όλα ξεκινούν από την παιδεία, η εξοικείωση με την αναπηρία και τη διαφορετικότητα ως μάθημα στα σχολεία είναι απαραίτητη για να εκπαιδευτούν σωστά οι ενεργοί πολίτες του αύριο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/06/2022