Κόσμος

Διάγγελμα Μακρόν στους Γάλλους πολίτες

22.06.2022 | 20:37 Eνσωμάτωση

Σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Γαλλία κυκλοφόρησαν μετά τις συνομιλίες του προέδρου Μακρόν με τους πολιτικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του καναλιού BFM το 71% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι που το στρατόπεδο του προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Επίσης το 43% θεωρούν ότι η ακροδεξιά Λεπέν ενσαρκώνει καλύτερα την αντιπολίτευση στον Μακρόν, έναντι του 31% που αποδίδουν αυτό το ρόλο στον αριστερό Μελανσόν.

Η Λεπέν υποστήριξε σήμερα ότι ο Μακρόν στη χθεσινή τους συνάντηση έθεσε και το θέμα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Όμως χθες κατά τη έξοδό της από το προεδρικό μέγαρο η Λεπέν δεν είχε αναφερθεί σε αυτό το θέμα.

Οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των γκολικών Ρεπουμπλικάνων που επίσης συναντήθηκαν χθες με τον Μακρόν είπαν ότι δεν συζήτησαν κάτι τέτοιο. Ηγετικό στελεχος του Αριστερού μετώπου είπε ότι θα ήταν αδιανόητη η συμμετοχή της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί «σήμερα δεν κινδυνεύει η γαλλική Δημοκρατία, αλλά ο μακρονισμός».

Ο υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, Ολιβιέ Βεράν είπε ότι θα ήταν θεμιτή μια διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά περίπτωση, με υποστήριξη νομοσχεδίων, αποκλείοντας όμως την ακροδεξιά της Λεπέν και την Αριστερά του Μελανσόν.

Κατήγγειλαν γυναίκα υφυπουργό για βιασμό

Δυο Γαλλίδες κατήγγειλαν την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ιατρό γυναικολόγο και από τον Μάιο μέλος της κυβέρνησης Μακρόν, για «βιασμό» το 2016.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ οι καταγγελίες έγιναν η μία τον περασμένο Μάιο και η άλλη τον Ιούνιο, εξετάζεται το αν και κατά ποσό είναι βάσιμες, ενώ φαίνεται να αφορούν την περίοδο που η ελληνογαλλίδα υφυπουργός και πρώην ευρωβουλευτής δεν ήταν στον πολιτικό στίβο και ασκούσε την ιατρική.

Η εισαγγελία του Παρισιού σημειώνει ότι οι καταγγελίες εξετάζονται «μέσα σε ιατρικό πλαίσιο».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/06/2022