Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόθεση μου να εξαντλήσω την τετραετία» – Η επιδότηση καυσίμων στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

21.06.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Συνεδρίασε πριν από λίγη ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Την πρόθεσή του να εξαντλήσει την 4ετία επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εφόσον η πολιτική όξυνση βάλει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Επίσης μίλησε για την ετοιμότητα της χώρας μας ως προς το χειρότερο δυνατό σενάριο που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία μας είναι ασφαλής παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε και για τα νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων κατά της ενεργειακής ακρίβειας και σημείωσε ότι πρόκειται για αυξημένη επιδότηση σε σχέση με το Fuel Pass 1 και ότι θα είναι διάρκειας τριών μηνών, ενώ τονίζει ότι ο εθνικός στόχος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν κινδυνεύει από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων τονίζει ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι ενισχυμένη και σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά και ότι στην οικονομία, η Ελλάδα δεν είναι πλέον «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

Για τα ελληνοτουρκικά σημειώνει ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι πολύ ενισχυμένη και ότι η επένδυση που έχει γίνει στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποδίδει.

Στα 80 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα, στα 100 για τα νησιά

Σύμφωνα με την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του Fuel Pass 2 από τα 45 ευρώ στα 80 ευρώ για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ η επιδότηση για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ανέρχεται στα 60 ευρώ από τα 35 ευρώ που ίσχυε στο Fuel Pass 1.

Για τα νησιά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 55 ευρώ στα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και για τις μοτοσικλέτες στα 70 από 40 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο η επιδότηση για τα καύσιμα όλο αυτό το διάστημα ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 580 ευρώ. Ενώ οι άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ακρίβεια στην ενέργεια αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ποσά που προέκυψαν από τη συνετή οικονομική διαχείριση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το νέο πρόγραμμα επιδότησης Fuel Pass 2 για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος αφορά περισσότερους από τρία εκατομμύρια οδηγούς.

Με την παρέμβαση αυτή όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, απομειώνονται οι αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά του ευρώ, ενώ επεκτείνεται, επίσης, η κρατική επιδότηση στο ντίζελ.

Σε ότι αφορά τους αγρότες επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου, αντί του Νοεμβρίου, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/06/2022