Κόσμος

Νέα προσωπική επίθεση Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

12.06.2022 | 20:09 Eνσωμάτωση

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια ακόμα επίθεση εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε αυτή την προσωπική επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν κράτησε το λόγο του και πως άλλα του είπε κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη και άλλα πήγε και έκανε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τι δουλειά έχουν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορούν τη Ρωσία αλλά είναι άλλος ο στόχος.

«Δεν εμπιστευόμαστε τη Δύση, μας λένε ψέματα και είναι ανέντιμοι» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για την τρομοκρατία

«Εργαζόμαστε εντατικά για να διευθετήσουμε τα ζητήματα που έθεσε η Τουρκία», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αξίωση του Ερντογάν να απαγορευτούν κουρδικές οργανώσεις στη Σουηδία και στη Φινλανδία -τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές- και να απελαθούν μέλη τους στην Τουρκία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «αποδεκτές» (legitimate) όρος που μεταφράζεται επίσης θεμιτές, βάσιμες, νόμιμες ανησυχίες. Αυτό αφορά στην τρομοκρατία και τις εξαγωγές όπλων, είπε ο Στόλντενμπεργκ, πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ δεν είχε υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από ό,τι η Τουρκία.

Δίπλα του ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο δήλωσε μεν έκπληκτος από τη θέση της Τουρκίας, πρόσθεσε όμως ότι στις διεθνείς σχέσεις πρέπει να παίρνεις στα σοβαρά τις θέσεις του συνομιλητή σου και ότι η Φινλανδία παίρνει στα σοβαρά τις θέσεις της Τουρκίας.

Και οι δύο χρησιμοποίησαν αναφερόμενοι στην Τουρκία τη νέα ονομασία της χώρας Turkiye αντί για Turkey, ενώ από τις δηλώσεις τους προκύπτει επίσης ότι εξαιτίας του τουρκικού βέτο, θα καθυστερήσει η ένταξη των δυο χωρών, και μετατίθεται πέραν της σύνοδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, παρότι επείγεται η συμμαχία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/06/2022