Κόσμος

Γαλλία: Ντέρμπι στον πρώτο γύρο – Όλα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή

12.06.2022 | 19:54 Eνσωμάτωση

Στη Γαλλία, από το πρωί σήμερα άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Το ερώτημα που απασχολεί την Ελλάδα είναι αν το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την στάση της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία, δεδομένου ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν όσο και ο αριστερός Μελανσόν έχουν επικρίνει έντονα τον Ερντογάν.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο Μακρόν μέχρι στιγμής είναι ο πιο ηχηρός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων απέναντι στην Τουρκία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έστειλε σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν λέγοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές οι παραβιάσει της ελληνικής κυριαρχίας.

Επίσης, έχει τον απόλυτο έλεγχο σε θέματα άμυνας και κατεπέκταση και στην εξωτερική πολιτική, συνεπώς και να πάρει την πρωθυπουργία ο Μελανσόν, ο Μακρόν ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά του ο αριστερός Μελανσόν είναι επίσης πολύ επικριτικός απέναντι στην Τουρκία, έχει αποκαλέσει πολλές φορές τον Ερντογάν δικτάτορα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλοί ψηφοφόροι του είναι Κούρδοι που μένουν στη Γαλλία.

Συνοψίζοντας, και να βγει πρώτος ο Μελανσόν, η στάση της Γαλλίας θα είναι σκληρότερη απέναντι στην Τουρκία.

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το 2017.

Ο Μακρόν παλεύει να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 289 έδρες και να έχει τον απόλυτο έλεγχο του κοινοβουλίου.

Εάν βγει πρώτος αλλά δεν εξασφαλίσει 289 έδρες, τότε θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Δεξιά.

Εάν βγει πρώτος ο Μελανσόν, τότε ανοίγει το «Κουτί της Πανδώρας» στη Γαλλία και δημιουργούνται πολλοί πονοκέφαλοι στον Μακρόν καθώς δε θα ελέγχει το κοινοβούλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/06/2022