Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις αυξήσεις σε ενέργεια & βασικά καταναλωτικά αγαθά – Καραγκούνης & Ηλιόπουλος στο MEGA

11.06.2022 | 08:40 Eνσωμάτωση

«Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών έχουν βάλει οι αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, με την κυβέρνηση να θέτει σε εφαρμογή μέτρα στήριξης προς ανακούφιση των πολιτών. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Κώστας Καραγκούνης, βουλευτής της ΝΔ, και Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Θα κάνουμε νέα παρέμβαση στα καύσιμα & στο θέμα της ακρίβειας των τροφίμων»

«Το περισσότερο πάντα είναι καλύτερο. Η κυβέρνηση έχει δώσει κοντά στα 50 δις ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια, και ειδικά για τα ζητήματα της ακρίβειας στα καύσιμα και στο ρεύμα, η βοήθεια αγγίζει τα πάνω από 5 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολλά, αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε αν είναι αρκετά. Ο πρωθυπουργός έχει πει για δύο παρεμβάσεις ακόμα, στα καύσιμα, αλλά και στο ζήτημα της ακρίβειας των τροφίμων», ανέφερε ο κ. Καραγκούνης σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει το να λάβει περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες»

«Υπάρχει μια ευαίσθητη ισορροπία στα δημοσιονομικά. Θα πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική “τρύπα” που μπορεί να δημιουργηθεί. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάτι οριζόντιο, μπορεί να έχει μια “τρύπα” κοντά στα 4 δις ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν κάνεις τη μία παρέμβαση, τι θα γίνει με τις τεράστιες μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει και μας είχε κληρονομήσει η προηγούμενη κυβέρνηση; Σίγουρα υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες, σίγουρα περιμένουμε την ευρωπαϊκή απάντηση που θεωρώ ότι δε θα αργήσει. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Όταν έχουμε ένα τέτοιο μίγμα δημοσιονομικής δυσχέρειας σε όλη την Ευρώπη και ένα τέτοιο πληθωρισμό, οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Πρέπει να στηρίζουμε συνολικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αν η χώρα μείωνε για ένα χρόνο στους κατώτατους συντελεστές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα κόστιζε 1,5 δις»

Απαντώντας στο ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε: «Πότε ξεκίνησε η Κομισιόν να μιλάει για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης; Από τον Οκτώβριο. Αν η χώρα μείωνε για ένα χρόνο στους κατώτατους συντελεστές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αυτό θα κόστιζε 1,5 δις. Η κυβέρνηση δίνει 1,5 δις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

«Η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημα στην Ευρώπη»

«Η Ελλάδα έχει τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημα στην Ευρώπη. Έχουμε το χειρότερο πληθωρισμό σε όλες τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που ο μισθός είναι χαμηλότερος από ό,τι το 2010. Οι αυξήσεις στο ρεύμα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», συνέχισε ο ίδιος.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να “σηκώσει” πρώτον, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δεύτερον, ρύθμιση με διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τρίτον, αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ. Και τέταρτον, πλαφόν στο ρεύμα και αποσύνδεση από την τιμή του φυσικού αερίου», είπε ακόμα ο κ. Ηλιόπουλος σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές το Σεπτέμβρη γιατί φοβάται το χειμώνα που έρχεται. Και καλά κάνει, γιατί με την πολιτική της η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ στις αυξήσεις το ρεύμα και στον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση καλύπτει και στηρίζει την αισχροκέρδεια», σχολίασε ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

«Εκλογές θα έχουμε το Μάιο του 2023, αυτό είναι ξεκάθαρο, το έχει πει ο πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί. Ακούω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν κριτική στο πόσα δίνει η κυβέρνηση. Τα περισσότερα χρήματα που έχουμε δώσει, τα έχουμε δώσει για να ελαφρύνουμε τον κόσμο από τα τεράστια βάρη που μας είχατε κληρονομήσει, μην το ξεχνάτε αυτό», τόνισε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Καραγκούνης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 11/06/2022