Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις – Το θέμα είναι αν θέλουμε»

09.06.2022 | 16:47 Eνσωμάτωση

Με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση τόσο στο Αιγαίο όσο και τον Έβρο, ζήτημα παραμένει η αντίδραση της Ελλάδας σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο ή μια ακραία τουρκική πρόκληση.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α, σημείωσε πως στόχος του Ερντογάν είναι να πιέσει ώστε η Ελλάδα να κάνει πρώτη το «λάθος».

«Όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως θέλει να οδηγήσει την κατάσταση σε μια κρίση. Αυτή η εμμονή της Τουρκίας για το θέμα της κυριαρχίας των νησιών πρέπει να μας προβληματίσει».

Σύμφωνα με τον κ. Τζούμη, «η Τουρκία είναι προσεκτική στις κινήσεις της και προσπαθεί πριν πάει να δημιουργήσει μια κατάσταση, να την καλύψει με έναν μανδύα νομιμοποίησης. Το αφήγημα περί κυριαρχίας των νησιών έχει αυτόν τον σκοπό. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια κρίση ελεγχόμενης κλιμάκωσης».

Όπως συμπληρώνει:

«Θα προσπαθήσει να μας πάει σε ένα σημείο να αντιδράσουμε εμείς δυναμικά πρώτα και μετά να ρίξει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά».

Ο αντιστράτηγος ε.α. τονίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας δε θα γίνει σε κατοικημένο νησί, αλλά σε βραχονησίδα.

«Και μετά θα μας πείσει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με τον κ. Τζούμη να σημειώνει ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολη επίθεση να καταλάβει η Τουρκία ένα νησί. Το θέμα είναι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/06/2022