Πολιτική

«EFES 2022»: Νέο σόου Ερντογάν – Ελικόπτερα & πραγματικά πυρά στην άσκηση

09.06.2022 | 16:36 Eνσωμάτωση

Έχοντας στο πλευρό του τον ακροδεξιό εταίρο του «Γκρίζο Λύκο» Μπαχτσελί ο Ερντογάν θαυμάζει τους τούρκους πεζοναύτες που «χτυπούν» την εχθρική ακτή.

Η άσκηση «EFES 2022» εκτελέστηκε σύμφωνα με τα εγχειρίδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ήταν μια άσκηση «by the book». Πρώτα έπεσαν με ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστές για να κάνουν ανίχνευση του εδάφους.

Στη συνέχεια βατραχάνθρωποι προσέγγισαν την «εχθρική ακτή» όπου έκαναν μετρήσεις και χαρτογράφηση, εξουδετερώνοντας παράλληλα όποια εμπόδια ή νάρκες κατά πλοίων εντόπισαν.

Έπειτα, οι κορβέτες ΜΙΛΤΖΕΜ άρχισαν να βομβαρδίζουν την ακτή μαζί με το τουρκικό πυροβολικό. Επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ χτύπησαν οχυρώσεις του «εχθρού».

Αεροσκάφη από μεγάλο ύψος βομβάρδισαν ότι είχε απομείνει και στη συνέχεια σμήνος μεταγωγικών ελικοπτέρων ΠΟΥΜΑ και ΣΙΝΟΥΚ μετέφερε το πρώτο κύμα αεραπόβασης που κατέλαβε τα γύρω από την ακτή υψώματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρακολούθησε την άσκηση μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον Τούρκο υπουργό Άμυνας αλλά και τον Λίβυο υπουργό Άμυνας.

Η άσκηση διεξάγεται στον κόλπο της Σμύρνης και σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας συμμετέχουν πάνω από χίλια ξένα στελέχη από 37 χώρες και συνολικά περισσότεροι από 10 χιλιάδες στρατιώτες.

Στις εικόνες που έχουν έως τώρα δοθεί στη δημοσιότητα χρησιμοποιούνται ελικόπτερα του στρατού ξηράς, τεθωρακισμένα και οχήματα του πυροβολικού, αποβατικά πλοία και στρατιώτες ειδικών δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα για οποιαδήποτε ενδεχόμενη ενέργεια.

Ελληνική NOTAM δεσμεύει πέντε περιοχές στο Αιγαίο για να «μπλοκάρει» το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο

Να προλάβει τις κινήσεις της Άγκυρας επιχειρεί η Αθήνα εν όψει της εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αλπαρσλάν».

Μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22, η Ελλάδα δεσμεύει πέντε περιοχές για ασκήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η δέσμευση των περιοχών είναι από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που συμπεριλαμβάνει και τις αρχές Ιουλίου που υπάρχει η σχετική δήλωση από την πλευρά της Τουρκίας για το γεωτρύπανο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/06/2022