Πολιτική

Τουρκία: Παραλήρημα Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα

07.06.2022 | 16:24 Eνσωμάτωση

Το πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται με την Τουρκία να συνεχίζει να προκαλεί.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις της στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη και διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022» δήλωσε η εκπρόσωπος άμυνας Τουρκίας, Μπουτσού Ναρίτς Γιοκούβα.

Για το τουρκικό υπουργείο άμυνας μάλιστα παραβιάσεις αποτελούν ακόμα και οι επισκέψεις αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά.

«Και πάλι στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 73 επισκέψεις στα εν λόγω νησιά, 24 από αυτές από τον υφυπουργό Άμυνας και συνεχίστηκε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου» προσέθεσε η εκπρόσωπος.

«Είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει την τουρκική προκλητικότητα και να αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων της» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα περισσότερο τραβά το σχοινί ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο Μητσοτάκης, που ταξίδεψε από χώρα σε χώρα, νησί σε νησί, δείχνοντας όπλα στην Τουρκία και έκανε τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας θέμα παραπόνων όπου κι αν πήγαινε, να ξέρει ότι όποιος ανέβει στο άλογό του πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται χιονίζει. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στην εμμονή της Τουρκίας στην αποστρατικοποίηση των νησιών ήταν σαφής.

«Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια στιγμή στα τουρκικά μέσα στρατιωτικοί καταγράφουν τα ελληνικά νησιά που θεωρούν δικά τους.

«Το Αγαθονήσι είναι δικό μας, οι Αρκοί είναι δικοί μας, το Φαρμακονήσι δικό μας. Η Ψέριμος μας δική μας, η Λέβιθα δική μας, η Κίναρος δική μας, οι νησίδες Λιάδι δικές μας, η Σύρνα δική μας, τα τρία νησιά δικά μας, η Αστακίδα δική μας. Οι Οινούσσες μας ανήκουν, η νήσος Πάσα δική μας, η Θύμαινα δική μας και η νησίδα Γαβάθα δική μας. Αυτά είναι δικά μας και είναι καθορισμένο με τις συνθήκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε ποιον ανήκουν» δήλωσε ο Τούρκος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Ερκάν Καρακούς.

Έχει προηγηθεί το έμμεσο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα της ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Και μαζί του να αποτραπεί το μοντέλο, αυτό το καταστροφικό μοντέλο, των αυταρχικών ηγετών οι οποίοι με οποιοδήποτε τίμημα και με οποιοδήποτε πρόσχημα θα καταπατούν τα σύνορα των γειτόνων τους. Πρόκειται για ένα καθήκον της διεθνούς κοινότητας αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταδίκη και από την Ευρώπη

Όλο και πιο σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Χαρακτηρίζοντας την χώρα στενό συνεργάτη ζήτησε ενότητα μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον πρόεδρο Πούτιν, εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ευρωπαίοι εταίροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε τα προβλήματα με συζητήσεις και όχι με την κλιμάκωση της έντασης» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας, Ανναλένα Μπερμπόκ.

Την ίδια στιγμή έκθεση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στηλιτεύει την Τουρκία για την προκλητική της τακτική.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/06/2022