Πολιτική

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση»

07.06.2022 | 12:52 Eνσωμάτωση

Νέο μήνυμα -για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες- έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Μιλώντας στο συνέδριο ygeiamou, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση «μετά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως».

Όπως είπε, δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση.

Ερωτηθείς, πάντως, για τη διακοπή άμεσων επαφών σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».

Γραφική η ρητορική της Τουρκίας

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά, διαμηνύοντας πως αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά.

«Η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας. Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική.

«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και συγκεκριμένα την Άνοιξη του 2023.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/06/2022