Πολιτική

Υπόθεση Βαλυράκη: Προφυλακίστηκαν δυο ψαράδες για εγκληματική ενέργεια

06.06.2022 | 18:29 Eνσωμάτωση

Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του Σηφή Βαλυράκη. Αν και η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, 18 μήνες μετά από την ημέρα ου το πτώμα του ξεβράστηκε στη θάλασσα στο πεζονήσι της Ερέτριας, ο θάνατος του από ατύχημα, πλέον χαρακτηρίζεται εγκληματική ενέργεια.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι είναι εγκληματική ενέργεια. Ιατροδικαστικές εκθέσεις, καταθέσεις των μαρτύρων, άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παρουσία του στο χώρο του συμβάντος, ηλεκτρονικά μέσα και αρμόδιά να κρίνει πάντα είναι η δικαιοσύνη» δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης.

Κατηγορούμενοι για τον θάνατό του είναι δυο αδέρφια, ψαράδες της περιοχής, που μετά από 10 ώρες που απολογούνταν στον ανακριτή, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Μιλώντας στο LIVE NEWS τον Ιανουάριο του 2021, είχαν υποστηρίξει ότι την ημέρα που ο πρώην υπουργός είχε βγει με το σκάφος του για ψάρεμα κοντά στο νησάκι της αγίας τριάδας, εκείνοι βρίσκονταν, στο σπίτι τους μαζί με τις οικογένειες του.

Μάλιστα φωτογραφίες από drone κατοίκου της περιοχής που δεν γνωρίζει τους κατηγορούμενους και παρουσιάζει το LIVE NEWS,  δείχνει το σκάφος τους να είναι δεμένο στο λιμανάκι στις 11:17 με τα δίχτυα πάνω στο καΐκια, ενώ το μαύρο αυτοκίνητο που φέρεται να ανήκει στους κατηγορούμενους, σύμφωνα με το δικηγόρο τους, ανήκει σε άλλον ψαρά που το έχει καταθέσει στις Αρχές.

«Φαίνεται ένα μαύρο αυτοκίνητο, που είναι κοντά σε μια βάρκα, στη βάρκα του … ψαρά, ο οποίος ήρθε και είπε ότι αυτό το αυτοκίνητο μάλλον δικό μου είναι, δεν μπορώ να θυμηθώ, αλλά μαύρο αυτοκίνητο συνήθως εκεί το παρκάρω εγώ, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το αυτοκίνητο, δεν έχουν πάει ποτέ στο λιμάνι με την κούρσα του, παίρνουν το φορτηγάκι. Το σκάφος το δικό μας δεμένο εκεί και κανέναν πάνω στο σκάφος» αναφέρει ο κάτοικος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς των ψαράδων, ότι δεν πήγαν για ψάρεμα εκείνη την ημέρα.

«Το βίντεο αυτό, έχει αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης από το Φθινόπωρο του 2021. Παρότι δεν μας το χορήγησε το ζητήσαμε από την προκαταρκτική έρευνα από την ανάκριση, μας χορηγήθηκε μια φωτογραφία που φαίνεται ότι ήταν δεμένο 11:19. 11:19, μιλάμε ότι το συμβάν συνέβη, από 12:00 έως 12:10, γύρω στο 12:08 υπολογίζουμε, από εκεί που ήταν δεμένο το αλιευτικό καταφύγιο μέχρι το συμβάν, είναι το πολύ 10 λεπτά, και άλλα 10 λεπτά σας λέω εγώ να λύσει. Υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι έχουν βγει», ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη.

«Θα πρέπει να μιλάμε για δικαστικό σκάνδαλο Βαλυράκη»

Ο Δημήτρης Καρβέλης, δικηγόρος των δύο ψαράδων, επιμένει στην αθωότητα των εντολέων του και έκανε λόγο για δικαστικό σκάνδαλο που θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Από εδώ και στο εξής δεν πρέπει να μιλάμε για την υπόθεση ανθρωποκτονίας Βαλυράκη, αλλά θα πρέπει να μιλάμε κατά την άποψή μου για δικαστικό σκάνδαλο Βαλυράκη που το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί», δήλωσε.

«Κάποια αντιεισαγγελέας Εφετών που αμέσως μετά προήχθηκε και έγινε Εισαγγελέας Εφετών, στην οποία καταλογίζουμε έλλειψη επάρκειας όχι μόνο νομικής. Χωρίς καμία αιτιολογία, με αστείο τρόπο, με νομικά αδόκιμο τρόπο δεν έβγαλε απλώς την υπόθεση από το αρχείο, αλλά διέταξε άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία».

Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, η όλη υπόθεση πρόκεται για ναυτικό ατύχημα.

Τους χαρακτηρισμούς του κ. Καρβέλη χαρακτήρισε ως υβρεολόγιο ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη.

«Ποτέ δεν βγήκα να πω ότι είναι γελοία υπόθεση που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεν βγήκα με έπαρση να μιλάω για ανεπάρκεια νομική και ηθική δικαστών. Η οικογένεια Βαλυράκη δεν έχει ανάγκη από επιθανάτια δόξα από έναν άνθρωπο που έγραψε ιστορία. Ούτε λεφτά πάει να πάρει, όπως ευτελέστατα έχει ακουστεί πολλές φορές», σημείωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/06/2022