Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Σβήστηκε από επίσημα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου

03.06.2022 | 13:08 Eνσωμάτωση

Νέα πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis ξέσπασε μετά την καταγγελία του συνηγόρου της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Σύμφωνα με την καταγγελία, στη μετάφραση από έγγραφο που διαβιβάστηκε από τις αμερικανικές αρχές, σβήστηκε το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Σε καταγγελία ότι σβήστηκε από επίσημα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την υπόθεση Novartis, το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, προχώρησε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Δια του συνηγόρου της, Βασίλη Χειρδάρη, η κ. Τουλουπάκη που κατηγορείται για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση της Novartis, καταγγέλλει παραποίηση του δημόσιου εγγράφου μέσω της μεταφραστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η πράξη αυτή της παραποίησης μέσω της μετάφρασης είναι εξαιρετικά σοβαρή και πλήττει την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτείας αλλά και το κύρος της δικαιοσύνης που «εργαλειοποιείται» μέσω τέτοιων παρανομιών», κατήγγειλε η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η Μεταφραστική Υπηρεσία, η οποία καταργήθηκε, δεν είχε την αρμοδιότητα ελέγχου του περιεχομένου μεταφράσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όσο πλησιάζει η ώρα να λογοδοτήσουν αυτοί που ενορχήστρωσαν τη σκευωρία βλέπουμε τέτοιου είδους ξεσπάσματα για τη δημιουργία εντυπώσεων», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Έρχεται τώρα η ώρα της δικαιοσύνης και ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, έναν θόρυβο για να αποπροσανατολίσουν από αυτό που θέλει ο κόσμος να μάθει», τόνισε.

Επιχείρηση συγκάλυψης με παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου και αφαίρεση του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να λογοδοτήσει.

«Σε ένα ερώτημα όμως δεν απάντησε ο κ. Λοβέρδος. Αφού το έγγραφο είναι γνωστό και έχει κριθεί όπως λέει, γιατί στην μετάφραση έσπευσαν να αφαιρέσουν το όνομα του; Τι έχουν να φοβηθούν αφού είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Λοβέρδος;», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχω καμία εμπλοκή με θέματα μεταφράσεων», τονίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνοντας λόγο για πόλεμο λάσπης και συκοφαντίες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτον, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιεί το όνομά μου για τέτοιου είδους λασπολογίες, θα παίρνει τις σκληρές απαντήσεις που απαιτεί η στάση του. Και δεύτερον, αφού επιμένουν στις αντιδημοκρατικές πρακτικές των κοινών σκευωρών, θα με βρίσκουν απέναντί τους και για πιο σοβαρά ζητήματα», σχολίασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Πάντως το επόμενο διάστημα το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να αποφανθεί για το αν θα συγκροτηθεί ή όχι ειδικό δικαστήριο που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των συγκατηγορούμενών του στην υπόθεση Novartis.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/06/2022