Ελλάδα

Στα δικαστήρια οι καταναλωτές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

01.06.2022 | 20:24 Eνσωμάτωση

Στα δικαστήρια έχουν προσφύγει περισσότεροι από 1.700 καταναλωτές για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, ζητώντας να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να τους εξοφλήσουν.

1.700 καταναλωτές έχουν καταθέσει αγωγές μέσω της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η συζήτηση είχε οριστεί για σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΔΕΗ ζήτησαν από το δικαστήριο αναβολή, καθώς έχει προγραμματιστεί η εξέταση του αιτήματος για πιλοτική δίκη που έχει υποβάλλει η ΔΕΗ για τις 14 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο.

Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και των αγωγών αναβλήθηκε για τον Ιούλιο, ενώ αύριο αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα χορηγηθεί προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν έως τότε την ρήτρα αναπροσαρμογής, αίτημα που υπέβαλαν οι καταναλωτικές ενώσεις.

Χωρίς ρεύμα

Η Αλεξάνδρα Καρασσαρίδου, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, διατηρεί με τον άνδρα της ταβέρνα. Δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε ρύθμιση με αποτέλεσμα να της κόψουν το ρεύμα στο κατάστημα, για οφειλή ύψους 2.700 ευρώ. Μάλιστα έλαβε ειδοποίηση αποκοπής και για το σπίτι για χρέος 2,800 ευρώ.

Πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, σπεύδουν να κάνουν διακανονισμό.

Πολλοί είναι ήδη οι επιχειρηματίες στην εστίαση και το λιανεμπόριο που θέλοντας να αποφύγουν τα δυσάρεστα, επιλέγουν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται νέες αγωγές από τις καταναλωτικές οργανώσεις κατά ιδιωτών παρόχων για τη μονομερή τροποποίηση σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/06/2022