Οικονομία

Αλλάζουν συνήθειες και περιορίζουν αγορές και δραστηριότητες

01.06.2022 | 20:32 Eνσωμάτωση

Με απόγνωση παρακολουθούν τα νοικοκυριά την ξέφρενη κούρσα της ακρίβειας με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να αλλάζουν και ανεβαίνουν από μέρα σε μέρα.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Μόλις σε ένα μήνα ανέβηκε στο 10,7%, και με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στην αγορά, τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν.

Η κυριά Μαρία είναι αναγκασμένη να κόψει από παντού για να καταφέρει να σπουδάσει την κόρη της που ετοιμάζεται για τις πανελλήνιες..

«Δε πληρώνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, αφήνουμε τέτοια πράγματα πίσω.. για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και από τα τρόφιμα» τόνισε και πρόσθεσε: «Δε ψωνίζουμε κρέας, προσπαθούμε να παίρνουμε λιγότερα προϊόντα για το σπίτι, κάποια πράγματα τα έχουμε αφαιρέσει εντελώς».

Με την σύνταξη των 600 ευρώ, ο κύριος Γιώργος έχει περιορίσει τα πάντα… ακόμα και το ψάρεμα, το μοναδικό χόμπι που του είχε μείνει.

«Συνήθως από την τροφοδοσία κοιτάμε να περικόψουμε, από την διασκέδαση, και από τυχόν χόμπι που έχουμε» τόνισε.

Μόλις μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές σε αρκετά βασικά είδη διατροφής καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης.

Τα έλαια και τα λίπη σημειώνουν αύξηση έως 22%, τα κρέατα 14,1%, τα λαχανικά 13,8%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά 11,7%, το ψωμί και τα δημητριακά 10%.

Με την ακρίβεια στην Ελλάδα ασχολήθηκε ακόμη και το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στο κάδρο, ο πόλος έλξης όλων των τουριστών, το ελληνικό σουβλάκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες, ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει πάνω από το 11%.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/06/2022