Πολιτική

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Νυχτερινές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Οινούσσες & Παναγιά

25.05.2022 | 12:55 Eνσωμάτωση

Συνεχίζουν ασταμάτητα τις προκλήσεις οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να δημιουργήσουν σκηνικό έντασης. Χθες τουρκικά μαχητικά έκαναν νυχτερινή υπερπτήση επάνω από ελληνικά νησιά - κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για να συμβεί κάποιο δυστύχημα -, ενώ από το πρωί έχει αποπλεύσει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Yunus για έρευνες νότια της Λέσβου. Την ίδια στιγμή, το State Department σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν.

Αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχήματος και αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά την Ελληνική κυριαρχία, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε μια απόπειρα νυχτερινού αιφνιδιασμού, στέλνοντας δύο μαχητικά F-16 να πετάξουν πάνω από τα νησιά Οινούσσες και Παναγιά.

Νέα NAVTEX: Βγάζουν το ερευνητικό σκάφος Yunus βόρεια της Χίου

Τις πρώτες πρωινές ώρες απέπλευσε από το λιμάνι της Φώκαιας το τουρκικό ερευνητικό Yunus και συνοδευόμενο από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε νωρίς το μεσημέρι νοτίως της Λέσβου, κοντά σε ένα από τα 4 σημεία που δέσμευσε η Άγκυρα με παράνομη NAVTEX για σήμερα και αύριο, χωρίς να έχει τη σχετική δικαιοδοσία, αμφισβητώντας έτσι ευθέως ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα.

State Department: «Ενθαρρύνουμε Ελλάδα & Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο»

Το Yunus παρακολουθείται στην παρούσα φάση από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και ενώ στις ΗΠΑ, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, το State Department ζήτησε από Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο.

Στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου για τα μαχητικά F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα κ. Τζωρτζ  Τζέιμς Τσούνης.

Η Αθήνα ενδιαφέρεται για 20 μαχητικά stealth F-35

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του MEGA η Αθήνα ενδιαφέρεται για 20 μαχητικά stealth F-35.

Στο Αιγαίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα» με το στόλο να έχει αναπτύξει τις περισσότερες μονάδες του διενεργώντας, μεταξύ άλλων, σενάρια ναυτικού αποκλεισμού και ανακατάληψης βραχονησίδων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/05/2022