Κόσμος

Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας μήκους 12 μέτρων

25.05.2022 | 13:37 Eνσωμάτωση

Τη δραματική επιχείρηση για τη διάσωση μιας φάλαινας που είχε παγιδευτεί σε δίχτυα ψαράδων κατέγραψε ο φακός στην Ισπανία. Οι δύτες χρειάστηκαν 45 λεπτά για να απελευθερώσουν τη φάλαινα από τη θανάσιμη παγίδα.

4 Ισπανοί δύτες βουτούν ανοιχτά της Μαγιόρκα. Έχουν εντοπίσει μια ταλαιπωρημένη φάλαινα μήκους 12 μέτρων που έχει μπλεχτεί σε δίχτυα παράνομης αλιείας.

Την φάλαινα αρχικά εντόπισε ένα σκάφος και αφού οι ναυτικοί δεν κατάφεραν να την απελευθερώσουν απευθύνθηκαν σε δύτες.

«Τα πρώτα δέκα δεύτερα ήταν λίγο νευρική υπήρχαν μπουρμπουλήθρες παντού αλλά μετά δεν ξέρω πως νομίζω κατάλαβε οτι βρεθήκαμε εκεί για να βοηθήσουμε και χαλάρωσε» δήλωσε ο βιολόγος θαλάσσιας ζωής, Τζίτζι Τόρας.

Οι δύτες έμειναν κάτω από το νερό επί 45 λεπτά προσπαθώντας να απελευθερώσουν το θηλαστικό.

«Συνεχίσαμε να κόβουμε και να κόβουμε και κατά κάποιο τρόπο με ένα πέταγμα έφυγε. Αφού ελευθερώθηκε έμεινε για λίγο εκεί, χαλάρωσε, πήρε μερικές αναπνοές, μάζεψε δυνάμεις, σαν να μας είπε ένα μικρό «ευχαριστώ» πήρε περισσότερη δύναμη και έφυγε» συμπλήρωσε ο Τόρας.

Τα παρασυρόμενα δίχτυα που αλλιώς λέγονται και δίχτυα του θανάτου έχουν απαγορευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και 30 χρόνια καθώς παρασύρουν στον θάνατο πολλά είδη θαλάσσιας ζωής.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/05/2022