Πολιτική

Κρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα – Νέες υπερπτήσεις

23.05.2022 | 18:26 Eνσωμάτωση

Τη δική του απάντηση στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγοντας και πάλι την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών.

Στο λιμενικό σήμανε συναγερμός όταν πέντε σκάφη με 600 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Το πρώτο χτύπημα έγινε τα ξημερώματα γύρω στις 04.00 στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο όταν πέντε ιστιοφόρα σκάφη με εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το λιμενικό προσπάθησε να σταθεί ανάχωμα στην κίνησή τους αλλά την ώρα της έντασης ακολούθησαν άλλες τέσσερις λέμβοι από τη Τουρκία με 150 μετανάστες και κατεύθυνση τη Σάμο.

Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για το τι ετοιμάζει το καλοκαίρι ο Ερντογάν καθώς είναι η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που τόσα πολλά σκάφη με μετανάστες επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες.

Άλλωστε αυτή η κίνηση έρχεται μετά την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ενώ η Τουρκία ξεκάθαρα δείχνει πως έχει επιλέξει την ένταση και δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά τα σημερινά αλλά και την πτήση F-16, η Αθήνα βλέπει πως ίσως η επόμενη κίνηση να είναι ο Ερντογάν να επιχειρεί να παίξει ξανά το χαρτί του μεταναστευτικού στο Αιγαίο αλλά και τον Έβρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύο από τα ιστιοφόρα έχουν γυρίσει στα τουρκικά παράλια, ενώ αναμένεται και η επιστροφή των άλλων τριών σκαφών μετά από μια περιπετειώδη επιχείρηση καθώς οι τουρκικές αρχές ήταν απρόθυμες να συνεργαστούν και οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο έλεγαν πως έχουν κατεύθυνση την Ιταλία.

Προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού

Στα τουρκικά παράλια επέστρεψαν το μεσημέρι τα πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη και οι τέσσερις λέμβοι, όπου επέβαιναν συνολικά περίπου 590 πρόσφυγες/μετανάστες και τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.

Όλα τα σκάφη και οι λέμβοι ήταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση πλωτών σκαφών και πλοίων ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να μην εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, σε μία από τις περιπτώσεις ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού αλλά αυτό δεν επετεύχθη.

«Ο Ερντογάν προσδοκά ατύχημα»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής ΝΔ, τονίζει ότι η Τουρκία προσδοκά ένα ατύχημα.

«Υπάρχει ανησυχία για την αρχή μιας νέας μεταναστευτικής πίεσης ενόψει του καλοκαιριού. Θέλει να πιέσει την Ελλάδα και προσδοκά ένα ατύχημα, κάτι κακό που θα δημιουργήσει μια κακή εικόνα της χώρας μας στον διεθνή Τύπο».

Όπως λέει ο κ. Καιρίδης «χρειάζεται προσοχή» στο νέο παιχνίδι που στήνει ο Ερντογάν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 23/05/2022