Πολιτική

Εμπρηστική ρητορική Ερντογάν με στόχο την «γαλάζια πατρίδα»

23.05.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ακόμα φιέστα εξοπλιστικού προγράμματος αφού καθέλκυσε το νέο υποβρύχιο του τουρκικού στόλου Χιζίρ Ρέις, αντίστοιχο των ελληνικών Παπανικολής, συμμετείχε στην κοπή της τροπίδας για το δεύτερο υποβρύχιο της ίδιας κλάσης Σελμάν Ρέις.

Δεν ξέχασε όμως την Γαλάζια Πατρίδα – της οποίας τον χάρτη παρουσίασε ο Πρωθυπουργός σε όλες τις συναντήσεις που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχουμε εφαρμόσει πολλά προγράμματα (εξοπλιστικά) που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ανάβει φωτιές στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, την ώρα που μιλά για «κακούς γείτονες που έδωσαν στην Τουρκία την ευκαιρία να αναπτύξει τη δική της αμυντική της βιομηχανία».

«Αυτές οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, που αντανακλούν τη μεγάλη της ενόχληση για τα όσα έχει πετύχει η χώρα μας, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός στο διεθνές στερέωμα, δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Όχι στον αναθεωρητισμό»

Σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα έστειλε από τα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθυμίζοντας πως η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Αλβανίων περνάει και μέσα από την Αθήνα.

«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή μας. Ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή μας. Νομίζω ότι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Στο Αιγαίο ο στόλος

Μετά την άσκηση Λόγχη ο ελληνικός στόλος προχωρά σε ένα ακόμα μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος με την άσκηση «Καταιγίδα» που θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου.

Η Αθήνα θα εστιάσει στα Δωδεκάνησα με δεσμεύσεις τριών περιοχών και διαδρόμων από τους οποίους έχει ζητηθεί από τις εμπορικές πτήσεις να τηρήσουν απόσταση 5 ναυτικών μιλίων.

Πολεμικό Ναυτικό, ειδικές δυνάμεις και πολεμική αεροπορία θα ασκηθούν σε ανακατάληψη βραχονησίδων και ναυτικό αποκλεισμό νησιών ενώ στις 26 Μαΐου (ΧΑΡΤΗΣ) μαζί με τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Μάχης στην Κεντρική Ελλάδα σε μια περιοχή το ανάγλυφο της οποίας θυμίζει εκείνο της Νοτιοδυτικής Τουρκίας απέναντι από τα Δωδεκάνησα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/05/2022