Κόσμος

«Έπεσε» η Μαριούπολη – Ουκρανοί μαχητές αποχωρούν από το Azovstal

17.05.2022 | 20:21 Eνσωμάτωση

Η αρχή του τέλους για μία από τις σκληρότερες και πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε πριν από μερικές ώρες.

Ουκρανοί μαχητές που στέκονται ακόμη στα πόδια τους, μεταφέρουν με φορεία, έξω από τον τελευταίο θύλακα της Ουκρανικής αντίστασης στην Μαριούπολη, περισσότερους από 50 βαριά τραυματίες συμπολεμιστές τους…

Μετά από 82 ημέρες πολιορκίας και περισσότερες από 20 αδιάκοπου σφυροκοπήματος στο Αζοφσταλ, 264 μαχητές του τάγματος των Αζόφ κατέβασαν τα όπλα τους…

Κοντά στο σημείο όπου Ρωσία και Ουκρανία έδωσαν κάποιες από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου, Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν εξονυχιστικά όσους παραδίδονται και προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους βαριά τραυματίες…

Το Κίεβο τονίζει πως οι μαχητές του Αζοφστάλ πρώτα πρέπει να διασωθούν και στην συνέχεια να γυρίσουν ασφαλείς μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων με την Μόσχα σε ελεγχόμενα από Ουκρανούς εδάφη.

Οι πρώτοι 200 που παραδόθηκαν μεταφέρθηκαν στην Ολένιβκα σε περιοχή που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι στην κοιλάδα του Ντονμπάς. Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως έχει δοθεί διαταγή σε όσους παραμένουν ακόμη εντός του εργοστασίου να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Η Μαριούπολη ζει τις τελευταίες της στιγμές ως ουκρανική γη.

Ο αριθμός των Ουκρανών μαχητών που παραμένουν εντός του Άζοφσταλ είναι άγνωστος. Το τάγμα των Αζοφ λέει πως η εντολή παράδοσης ήρθε από το Κίεβο.

Μπορεί η Μαριούπολη να βρίσκεται πλέον σε ρωσικά χέρια αλλά στη Μόσχα πολλαπλασιάζονται οι φωνές που ασκούν κριτική στους χειρισμούς του Κρεμλίνου.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν πως υπάρχει διαπραγμάτευση με την Ρωσία για την ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών, την ώρα που στην Μόσχα το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανακηρύξει το τάγμα των Azov τρομοκρατική οργάνωση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/05/2022