Κόσμος

Νατοϊκά γυμνάσια στην Εσθονία με 15.000 στρατιώτες από 10 χώρες

16.05.2022 | 13:00 Eνσωμάτωση

Στρατιωτικά γυμνάσια στη Βαλτική δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα το ΝΑΤΟ, την ώρα που η Μόσχα απειλεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την απόφασή τους να ενταχθούν στη συμμαχία. Στα κοινοβούλια των δυο Σκανδιναβικών χωρών άρχισε σήμερα η συζήτηση επί των κυβερνητικών αποφάσεων που αναμένεται ότι θα εγκριθούν πολύ γρήγορα και θα ακολουθήσουν τα επίσημα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Με 15.000 στρατιώτες από 10 χώρες να συμμετέχουν στα νατοϊκά γυμνάσια αρχίζουν σήμερα στην Εσθονία. Η μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση στην περιοχή της Βαλτικής με την κωδική ονομασία «Σκαντζόχοιρος» είχε προγραμματιστεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στην άσκηση παίρνουν μέρος και στρατιώτες από την Φινλανδία και τη Σουηδία οι κυβερνήσεις των οποίων αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην παράδοση της πολιτικής ουδετερότητας τους και να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

«Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι μόνο παράνομη και αδικαιολόγητη αλλά υπονομεύει την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας πάνω στην οποία η Σουηδία οικοδομεί τη δική της ασφάλειας», τόνισε η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Τα κοινοβούλια των δύο σκανδιναβικών χωρών συνεδριάζουν σήμερα και αναμένεται να εγκρίνουν τις αποφάσεις. Η Μόσχα αντέδρασε μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ ο οποίος μίλησε για λάθος που θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις.

Για λάθος έκανε λόγο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Φινλανδό ομόλογός του που περιέγραψε στο CNN την συνομιλία τους. «Ήταν έκπληξη ότι το πήρε πολύ ήρεμα. Στην πολιτική ασφαλείας, ειδικά όταν μιλάμε για τη Ρωσία, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως πέρα από τα λόγια χρειάζεται επιφυλακή. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει άμεσο πρόβλημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για ιστορική στιγμή.

«Η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια, θα στείλει το μήνυμα ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η επιθετικότητα δεν αποδίδει», έκανε λόγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια ώρα οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά της Ουκρανίας με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και να πολιορκούν τα τελευταία οχυρά των Ουκρανών στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Βορειότερα όμως οι Ουκρανοί απώθησαν τους Ρώσους στο Χάρκοβο και έφτασαν μέχρι τα σύνορα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/05/2022