Οικονομία

«Κόβουν» τις εξόδους και περιορίζουν τις μετακινήσεις

13.05.2022 | 20:05 Eνσωμάτωση

Στο MEGA μιλούν η μητέρα τριών παιδιών και μία νέα κοπέλα 23 ετών και εξηγούν τι έχουν περιορίσει ώστε να βγαίνει ο μήνας.

Μητέρα τριών παιδιών η Άννα Νίνα, ιδιοκτήτρια συνοικιακού καταστήματος στη Νέα Σμύρνη, περιγράφει πώς το κύμα ακρίβειας έχει δυσκολέψει κι άλλο την καθημερινότητά της…

«Στο σπίτι τρέχουν το ρεύμα το φαγητό όλα έχουν αυξηθεί και δυσκολευόμαστε. Εκεί που βγαίναμε μία βόλτα με τα παιδιά με την οικογένεια να φάμε ένα σουβλάκι να πιούμε ένα καφέ το σκεφτόμαστε γιατί τα 20-30 ευρώ έχουν γίνει 50. Από κάπου αλλού πρέπει να κόψουμε» τόνισε.

Για την τιμή της βενζίνης, η κυρία Άννα απάντησε: «Εκεί κι αν έχει δυσκολέψει γιατί εγώ το χρησιμοποιώ πολύ το αυτοκίνητο για να έρθω στη δουλειά μου να πάω τα παιδιά στα φροντιστήρια κοιτάμε τώρα να το περιορίσουμε τα 20 ευρώ βενζίνη που βάζαμε έχουν γίνει 30».

Ακόμα και ο καφές… πολυτέλεια

Πολυτέλεια τείνει να γίνει ακόμα και ο καφές για την Αγγελική Γελαγώτη, 23 ετών…

«Έχεις να πληρώσεις τα σπίτια βενζινη, το ένα το άλλο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ο καφές το να βγεις να πας να ψωνίσεις δεν παίρνεις λεφτά ώστε να μπορείς να αγοράσεις κάτι άλλο. //Πάλι καλά που υπάρχουν και οι γονείς και βοηθάνε» τόνισε.

Μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο καφές έχει ανατιμηθεί κατά 7,1% με τις αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς να κυμαίνονται από 0,50 έως δύο ευρώ το κιλό.

«Ξενιτεύονται» για βενζίνη

Το MEGA βρέθηκε σε βουλγαρικό έδαφος περίπου στα 3 km από τα σύνορα του Προμαχώνα, σ’ ένα βενζινάδικο όπου η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 3,09 λέβα, δηλαδή 1,58 ευρώ.

Μέχρι την … Βουλγαρία φθάνουν για να φουλάρουν το ντεπόζιτό τους δεκάδες οδηγοί στη Βόρεια Ελλάδα… κυρίως από τις Σέρρες διανύοντας απόσταση 40 χιλιομέτρων!

«Η τιμή για τη βενζίνη είναι πιο οικονομικά από ότι στην Ελλάδα» ανέφερε ένας οδηγός, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη διαφορά είναι γύρω στα 60 λεπτά το λίτρο. Εγώ σπουδάζω ένα κανένα παιδί και τα 30-40 ευρώ που θα γλιτώσω από δω θα πιω κι ένα καφέ στην Σέρρες».

Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης είναι πλέον για πολλούς, απλησίαστη.

Αυξήθηκε κι άλλο σήμερα η βενζίνη, με τη μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,19 ευρώ. Σε νησιά έχει ξεπεράσει τα 2,5€ με τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, λόγω του υψηλού κόστους.

«Με το που βάζω το κλειδί 10 ευρώ θέλω μόνο για τη δουλειά μου» ανέφερε ένας ιδιοκτήτης ΙΧ.

Οι πρατηριούχοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση ρευστή, λέγοντας ότι αναμένουν κι άλλες ανατιμήσεις στα καύσιμα το επόμενο διάστημα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/05/2022