Κόσμος

30% λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Ουκρανία – Κλιμακώνει την κρίση η GAZPROM

12.05.2022 | 16:33 Eνσωμάτωση

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό GAZPROM.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες.

Η GAZPROM κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ αφού μετά το γερμανικό δίκτυο που μετέφερε φυσικό αέριο και εντάχθηκε στις κυρώσεις της Ρωσίας, τώρα σειρά παίρνει και το πολωνικό τμήμα.

Πηγές των Βρυξελλών, αναφερόμενες στην κίνηση της Ουκρανίας να κλείσει μερικώς την στρόφιγγα του αερίου, κάνουν λόγο για μια «απόλυτη λογική συνέπεια της ρωσικής βαρβαρότητας», λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ζητήσει τον λόγο από τους Ουκρανούς για τη μερική διακοπή τροφοδότησης της Ευρώπης με φυσικό αέριο, την ώρα που βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία.

Έτσι, αναζητούνται γρηγορότερες λύσεις σχετικά με την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια κίνηση που ήδη είχε αποφασιστεί, απλώς η απόφαση της Ουκρανίας επισπεύδει τη διαδικασία.

Στο ζήτημα ότι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν για ακόμη μία φορά το «μάρμαρο», πηγές των Βρυξελλών λένε πως οι Ουκρανοί πληρώνουν καθημερινά με αίμα για την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ένωση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς το αέριο άμεσα, χωρίς όμως να δίνεται απάντηση για το τι θα συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/05/2022