Κόσμος

Ορκωμοσία Μακρόν με υποσχέσεις για νέα μέθοδο διακυβέρνησης

08.05.2022 | 13:22 Eνσωμάτωση

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ορκίστηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν σε τελετή που έγινε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αναγνωρίζοντας τα λάθη της πρώτης θητείας του, ο Μακρόν υποσχέθηκε να εφαρμόσει μία νέα μέθοδο διακυβέρνησης.

Ο Εμάνουελ Μακρόν ορκίστηκε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχόμενη θητεία και δεσμεύτηκε πως θα εφαρμόσει μία νέα μέθοδο διακυβέρνησης για την επόμενη πενταετία.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων έδωσαν το παρόν ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάν που τον στήριξε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι δύο πρώην Πρόεδροι πήραν θέση στην αίθουσα, ακολούθησε η Πρώτη Κυρία Μπριζίτ και όταν εμφανίστηκε ο Εμάνουελ Μακρόν, ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας.

«Έχω επίγνωση της βαρύτητας των καιρών μας, από την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, την πανδημία, μαζί με την κλιματική έκτακτη ανάγκη και άλλες κρίσεις, όπως μόλις αναφέρατε, κύριε Πρόεδρε (του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου), σπάνια υπήρχαν τόσες προκλήσεις για να αντιμετωπίσει η χώρα μας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για την «Ημέρα της Ευρώπης» τη Δευτέρα και στη συνέχεια, στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος που δεν ανήκει σε κυβέρνηση συνασπισμού που επανεκλέγεται από την ίδρυση της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 και έπειτα.

Η νέα θητεία του Γάλλου Προέδρου αρχίζει επίσημα το βράδυ της 13ης Μαΐου και ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ παραμένει προς το παρόν στη θέση του, όπως και το κυβερνητικό σχήμα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/05/2022