Κόσμος

Οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία

08.05.2022 | 13:03 Eνσωμάτωση

Με μπαράζ βομβαρδισμών στην ανατολική και τη δυτική Ουκρανία εντείνει την επίθεση της η Ρωσία.

Έξι πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή τραυματισμούς. Δύο από τους πυραύλους έπεσαν στον ήδη κατεστραμμένο από προηγούμενη επίθεση διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου.

Στο Ντονμπάς οι βομβαρδισμοί γίνονται με αεροπορικές βόμβες, λέει το Κίεβο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σχολείο στο χωριό Μπιλοχόριβκα στην περιοχή του Λουχάνσκ. Υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Στο σχολείο είχαν βρει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς 60 άνθρωποι. Το σχολείο έχει καταστραφεί πλήρως», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ, Σερχίϊ Γκαντάι.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στην περιοχή του Χαρκόβου. Στο χωριό Σκοροβοντίνιβκα καταστράφηκε το μουσείο του γνωστού Ουκρανού ποιητή Χριχόρι Σκοβορόντα.

«Ο στόχος τους είναι να εξοντώσουν εμάς, τους Ουκρανούς. Να αφανίσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Τους ανθρώπους μας«, σχολίασε η διευθύντρια μουσίου Ναταλία Μιτσάι.

Οι Ουκρανοί λένε πως βύθισαν ακόμη ένα ρωσικό πλοίο και κατέρριψαν ρωσικό ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης τους στο νησί των φιδιών τη Μαύρη θάλασσα.

Πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χτύπησε με πυραύλους ουκρανική κορβέτα στην ίδια περιοχή. Πάνω από το στρατηγικής σημασίας κομμάτι γης στη Μαύρη θάλασσα οι ρωσικές δυνάμεις λένε ότι κατέρριψαν δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο των Ουκρανών.

Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση όλων των αμάχων από το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τους Ρώσους ο αριθμός τους ανέρχεται στους 176. Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για περισσότερα από 300 άτομα.

Τώρα το Κίεβο ζητά από τους Γιατρούς χωρίς σύνορα να οργανώσουν αποστολή προκειμένου να απομακρύνουν και τους Ουκρανούς μαχητές που έμειναν στο κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έστειλε το δικό του μήνυμα ενόψει της επετείου της νίκης κατά του ναζισμού.

«Κανένα κακό δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη./ Και το γνωρίζουμε με βεβαιότητα επειδή ο στρατός και όλος ο λαός μας είναι απόγονοι εκείνων που απέρριψαν τον ναζισμό. Έτσι θα κερδίσουν ξανά. Και θα υπάρξει και πάλι ειρήνη», εξήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους απηύθυναν οι ουκρανικές αρχές υπό το φόβο νέων ρωσικών βομβαρδισμών ενόψει της 9ης Μαΐου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/05/2022