Οικονομία

Σκληρό πόκερ στις Βρυξέλλες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ουγγαρία & Σλοβακία μπλοκάρουν τις κυρώσεις

07.05.2022 | 13:02 Eνσωμάτωση

Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο οι σκληρές διαπραγματεύσεις για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με διάφορες χώρες να εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις και να μπλοκάρουν την διαδικασία.

Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τσεχία αλλά και Κροατία ζητούν να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, διότι η οικονομία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Η πρόταση που είναι πάνω στο τραπέζι μιλά για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι τα τέλη του έτους.

Αυτό που παλεύουν αυτές οι χώρες είναι η εξαίρεσή τους να διαρκέσει όσο το δυνατόν πιο πολύ. Πχ. η αρχική πρόταση έλεγε ότι Ουγγαρία και Σλοβακία θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του 2023, κάτι στο οποίο διαφώνησαν, και για να αρθεί το βέτο τους τους έδωσαν μέχρι τα τέλη του 2024. Αντίστοιχα στην Τσεχία, μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ήταν ενωμένοι γιατί οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο σκληρές που να επηρεάζουν τις οικονομίες τους. Τώρα, που αγγίζουμε ευαίσθητους τομείς όπως την ενέργεια, ο καθένας κοιτά να σώσει ό,τι μπορεί και η ενότητα τίθεται εν αμφιβόλω.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος εναντιώθηκαν έντονα στην πρόταση της Κομισιόν να απαγορευτεί σε ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν πετρέλαιο γενικά, τόσο στην ΕΕ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, πχ. στην Κίνα. Για να άρουν το βέτο τους, τώρα η πρόταση λέει αντί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό σε ένα μήνα, να εφαρμοστεί σε τρεις.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 07/05/2022