Πολιτική

Οικονόμου: Από τον Ιούλιο έως 90% μικρότερες αυξήσεις στο ρεύμα, οριζόντια για όλους

06.05.2022 | 17:47 Eνσωμάτωση

Ανακούφιση προκάλεσε το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφορικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που παραλαμβάνουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες.

Σε μία προσπάθεια να «αποφορτίσει» την κατάσταση που οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταναλωτές, αλλά και να «διορθώσει» την αδικία, όπως είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση παρέκαμψε την ευρωπαϊκή κωλυσιεργία και προχώρησε σε άμεσες λύσεις που αναμένεται να δώσουν βαθιά ανάσα στους πολίτες.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη παρέμβαση σε πολλά επίπεδα.

«Η παρέμβαση που κάναμε είναι σε πολλά επίπεδα, από το ότι επιστρέφει χρήματα στους καταναλωτές, μέχρι να γίνεται μια παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή και να οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις των αυξήσεων που έχουμε στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, οριζόντια για όλους».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου: «από τον Ιούλιο και μετά, με την παρέμβασή μας, αποσυνδέουμε την τιμή του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αεριού. Το αποτέλεσμα είναι 70 – 90% μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με αυτές που πληρώναμε πριν την εφαρμογή των μέτρων, με το σημαντικό να είναι ότι μιλάμε οριζόντια, για όλους τους καταναλωτές είτε είναι νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις, είτε αγρότες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι με τα ληφθέντα μέτρα η κυβέρνηση «εκλογικεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και περιορίζει το ποσοστό των ανατιμήσεων αναστέλλοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα μέτρα αφορούν τον Ιούλιο και μετά, για μεγάλο χρονικό ορίζοντα και για όλους τους καταναλωτές».

Προβλέψεις υπάρχουν ωστόσο και για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Για τον Μάιο και τον Ιούνιο, από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω θα έχουμε οριζόντια 50% επιδότηση της αύξησης και για την κύρια κατοικία, 80% για μεγάλες επιχειρήσεις και 60% για τις μικρότερες».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση με το μέτρο των αναδρομικών επιστροφών, «αποκαθιστά μια αδικία όπου οι μεγαλύτερες καταναλώσεις είχαν υπέρμετρες αυξήσεις. Σε αυτούς τους καταναλωτές θα δοθεί αναδρομικά πίσω το 60% της επιβάρυνσης που είχαν».

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που αφορά καταναλώσεις για 300 κιλοβατώρες και πάνω, θα υπαχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Θα δουν οι επιχειρηματίες σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κανείς δεν βρίσκεται εκτός της περιμέτρου των μέτρων της κυβέρνησης».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/05/2022