Οικονομία

Από 18€ έως 600€ οι αναδρομικές επιστροφές στους λογαριασμούς ρεύματος

06.05.2022 | 20:00 Eνσωμάτωση

«Σκίζει» τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαΐου της κύριας κατοικίας η κυβέρνηση καθώς επιστρέφει χρήματα σε όσους μετά και την κρατική επιδότηση είδαν τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα.

Το ελάχιστο ποσό που επιστρέφεται θα είναι τα 18 ευρώ και το μέγιστο τα 600€. Οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω ειδικής πλατφόρμας και τα χρήματα θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τις αυξημένες επιδοτήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο και πέρα των 300Kwh.

«Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιδοτούνται, για πρώτη φορά, και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας, καθώς και καταναλώσεις υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα επιδοτείται με 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επίσης επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τις επιχειρήσεις, επιδοτείται με 12 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις η επιδότηση ανεβαίνει στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

Για το φυσικό αέριο συνεχίζει η επιδότηση των 20€/mwh τόσο για νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Από τον Ιούλιο ενεργοποιείται ένα έμμεσο πλαφόν στην τιμή της χονδρικής ώστε η τιμή της λιανικής να προσγειωθεί κοντά στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα με τις τρέχουσες τιμές και με αυτό τον τρόπο για όσο διαρκεί η κρίση αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Κόντρα για την ενεργειακή ακρίβεια

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε χθες 600€ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή. Μόνο που σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές. Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Μόνο στη σχολή των “Tsipronomics” θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιους υπολογισμούς. Ο κ. Τσίπρας, μέσα στην απόγνωσή του, είτε δεν άντεξε να διαβάσει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, είτε αδυνατεί να την κατανοήσει» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους αναμένονται τον Ιούνιο.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του εθνικού σχεδίου για το ρεύμα

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης αρκετοί είναι οι καταναλωτές που προσπαθούν να υπολογίσουν ποιο θα είναι το ποσό που θα λάβουν από την επιδότηση.

Κερδισμένοι στη «μάχη των αναδρομικών» αναμένεται να είναι οι κύριες κατοικίες, οι φοιτητές και οι μεγάλες καταναλώσεις (θέρμανση με ρεύμα), ενώ στους «χαμένους» θα βρεθούν οι επιχειρήσεις, οι δεύτερες κατοικίες (εξοχικά) και οι πολύ μεγάλες καταναλώσεις (αποκοπές).

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα αναδρομικής επιδότησης: 

Παράδειγμα 1

Ρήτρα αναπροσαρμογής: 1.000 € (εξαμήνου)

Πίστωση:  -400€ (εξαμήνου)

60% των 600 € = 360€ επιδότηση

Κράτος 760 € – Καταναλωτής 240 €

Παράδειγμα 2

Ρήτρα αναπροσαρμογής: 2.000 € (εξαμήνου)

Πίστωση: -700 € (εξαμήνου)

60% των 1.300 € = 780 € επιδότηση, όμως θα λάβει το ανώτερο ποσό των 600€

Κράτος 1.300  – Kαταναλωτής 700 €

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/05/2022