Ελλάδα

Υπόθεση Πάτρας: Το κοινό σημείο με τους θανάτους Τζωρτζίνας και Μαλένας

05.05.2022 | 16:55 Eνσωμάτωση

Ανάμεσα στις πολλές ομοιότητες που εμφανίζουν οι θάνατοι της Τζωρτζίνας και της Μαλένας είναι και η φθορά στο συκώτι. Το ερώτημα παραμένει ένα και μέχρι τώρα αναπάντητο: Μπορεί να χορηγήθηκε και στη Μαλένα θανατηφόρα δόση τοξικής ουσίας όπως έγινε στην Τζωρτζίνα με την κεταμίνη;

Το κοινό σημείο στη Τζωρτζίνα και Μαλένα

«Η χορήγηση τοξικών δόσεων φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν φθορά στο ήπαρ δηλαδή οι αλλοιώσεις που είχε η Τζωρτζίνα και η Μαλένα όντως μπορεί να έχουν προκληθεί και στις δύο περιπτώσεις από την χρήση και χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας» επισήμανε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Οι πρώτες τοξικολογικές της Μαλένας το 2019 είχαν βγει καθαρές ενώ -όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το LIVE NEWS- η χορήγηση κεταμίνης είχε ελεγχθεί στο αίμα της μικρής και είχε βγει αρνητική.

«Ναι είχαμε ψάξει κεταμίνη στο αίμα της Μαλένας και δεν βρέθηκε. Οι εξετάσεις της ήταν καθαρές, δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα» είχε αποκαλύψει ο τοξικολόγος της Μαλένας.

Αν λοιπόν δεν βρέθηκε κεταμίνη στο αίμα, αποκλείεται και η πιθανότητα να είχε χορηγηθεί όντως η ουσία στο παιδί αλλά να είχε προλάβει να μεταβολιστεί; Η απάντηση που δίνει ο τοξικολόγος της Μαλένας στο LIVE NEWS ανατρέπει τα όσα γνωρίζαμε.

«Στην περίπτωση της Μαλένας εξετάσαμε το αίμα, αλλά δεν βρήκαμε κεταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν χορηγήθηκε είτε χορηγήθηκε αλλά είχε ήδη μεταβολιστεί και πλέον δεν ήταν ανιχνεύσιμη. Εξαρτάται πάντα και με τη δόση που θα δώσεις. Η θεραπευτική δόση μεταβολίζεται γρήγορα εν αντιθέσει με τη θανατηφόρα δόση που ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να την μεταβολίσει» συμπλήρωσε ο τοξικολόγος.

Είναι ο ίδιος τοξικολόγος που ανίχνευσε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο σωματάκι της Τζωρτζίνας. Αποκλειστικά στο LIVE NEWS εκφράζει την πεποίθηση πως μια δόση κεταμίνης που δεν ανιχνεύτηκε στο αίμα μπορεί να ανιχνευτεί σε άλλο σημείο.

«Αν η ουσία έχει μεταβολιστεί, δεν ανιχνεύεται μετά από κάποιες ώρες στο αίμα. Μπορεί όμως να έχει «εγκλωβιστεί», να έχει μείνει σε κάποιους ιστούς. Παραδείγματος χάριν να έχει εγκλωβιστεί στο συκώτι, μπορεί να έχει μείνει στον πνεύμονα σας λέω τώρα τυχαία σημεία».

Μέσα από τους ιστούς της Μαλένας λοιπόν επιχειρούν σήμερα οι Καρακούκης και Καλόγρηας να βρουν ευρήματα ικανά να αιτιολογήσουν τον αιφνίδιο θάνατο ενός κοριτσιού που μέχρι και ένα 24ωρο πριν είχε άριστη κλινική εικόνα.

Είχε τριπλάσια φθορά στο συκώτι από τη Τζωρτζίνα

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην εκτεταμένη φθορά στο συκώτι της μικρής, η οποία ήταν σχεδόν τριπλάσια από εκείνη της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Μπορούμε να προσθέσουμε κι αυτό ως στοιχεία που ενδυναμώνει την θεωρία ότι ο θάνατος της πρώτης κόρης Μαλένας να επήλθε με τη χορήγηση κάποιας ουσίας» είπε ο κ. Γαλεντέρης.

Τα κοινά τους στοιχεία πολλά και μυστήρια. Είναι δύο παιδιά που «έφυγαν» μέσα σε νοσοκομείο.
Και στα δύο εντοπίστηκε πνευμονικό οίδημα και εκφύλιση του ήπατος. Και τα δύο είχαν τινάγματα και σπασμούς. Ενώ παρούσα στους δύο θανάτους ήταν μόνο η μητέρα τους.

«Ξαφνικά κοιμόταν και ξύπνησε. Και ξαφνικά ξυπνάει σηκώνεται. Με κοίταξε προσπαθούσε να αναπνεύσει. Και μου λέει «αααα» βγαίνω φωνάζω τους γιατρούς
Και μέχρι να γυρίσουν είχαν καταλήξει. Δεν τα κατάφερε…» ήταν η περιγραφή της 33χρονης κατηγορούμενης για τη στιγμή θανάτου της Τζωρτζίνας.

Το σενάριο της σταδιακής χορήγησης

Ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια κάτι που όπως εξηγούν στο LIVE NEWS κορυφαίοι επιστήμονες δεν προκύπτει από την μια μέρα στην άλλη.

«Θέλει μέρες. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά ή λίγες ώρες» επισήμανε ο καθηγητής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

Η λανθασμένη διάγνωση της ηπατικής ανεπάρκειας πάντως δεν αποκλείει τις εκτεταμένες βλάβες στο συκώτι της Μαλένας που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη μπορεί να προκλήθηκαν από σταδιακή χορήγηση ουσίας.

«Φαρμακευτικές ουσίες που έδρασαν τοξικά στο ήπαρ και η χορήγηση τους γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο ιατροδικαστής.

Έτοιμος να καταθέσει το πόρισμα του είναι ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπουζιάνης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, που θα εξηγεί πως η κεταμίνη δεν ευθύνεται μόνο για την ανακοπή του παιδιού αλλά και για την εκτεταμένη φθορά στο συκώτι.

Αυτό ίσως ν’ ανοίξει και τον δρόμο για μια νέα ιστολογική εξέταση και της Μαλένας και να ρίξει φως στην υπόθεση.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Live News» και στον Νίκο Ευαγγελάτο αναφορικά με τις βλάβες στο ήπαρ που παρουσιάστηκαν στη Μαλένα και τη Τζωρτζίνα.

Όπως είπε οι εν λόγω βλάβες που παρουσιάστηκαν στα δύο παιδιά μπορούν να προκληθούν κατόπιν χρόνιας χορήγησης κεταμίνης, αλλά και άλλων πολλών ουσιών.

«Περίπου 900 βότανα και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 05/05/2022