Κόσμος

Σε αναζήτηση φόρμουλας η ΕΕ για τις πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία

02.05.2022 | 16:24 Eνσωμάτωση

Την στιγμή που υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορεί τη Δύση ότι έκλεψε την Gazprom, φόρμουλα για τις πληρωμές φυσικού αερίου στην εταιρεία ψάχνει η ΕΕ.

«Έκλεψαν τα χρήματά μας. Δισεκατομμύρια ευρώ. Η Gazprom αναγκάστηκε να κρατήσει τα χρήματά μας σε δυτικές τράπεζες και τώρα τα ποσά αυτά δεν είναι πια διαθέσιμα».

Στόχος, αφενός να πληρωθεί η Gazprom και να μην αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες ζήτημα επάρκειας φυσικού αερίου, αφετέρου να μη «θιγεί» η ουσία των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Σήμερα, και εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας των 27 στις Βρυξέλλες, το φυσικό αέριο ξεκίνησε στα 96,96 δολάρια για να φτάσει στη 13.00 το μεσημέρι στα 99,12 δολάρια.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με αναφορές του CNN, η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 24 Απριλίου έχει ξοδέψει 44 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Εξαιρέσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και την Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει και αυτό γιατί οι δύο χώρες φαίνεται να είναι πολύ εξαρτημένες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Δράμα χωρίς τέλος

Αφίσες αγνοουμένων. Δεκάδες είναι οι ιστορίες ανθρώπων που ψάχνουν συγγενείς τους ενώ φοβούνται ότι μπορεί να βρίσκονται σε έναν από τους δεκάδες ομαδικούς τάφους.

Την ίδια στιγμή, στο εργοστάσιο Αζόφσταλ κάποιοι αντικρίζουν το φως της ημέρας για πρώτη φορά μετά από δύο ολόκληρους μήνες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περίπου 100 άμαχοι κατάφεραν να βγουν χθες από το κατεστραμμένο εργοστάσιο μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου που εξασφάλισαν ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 02/05/2022