Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για τις ανατιμήσεις σε ενέργεια & βασικά καταναλωτικά αγαθά – Σπυράκη & Κατρούγκαλος στο MEGA

30.04.2022 | 08:46 Eνσωμάτωση

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάζουν καθημερινά οι πολίτες, που έρχονται αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό δε φτάνει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες»

«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν φτάνει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Αλλά είναι ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικής ευαισθησίας από την κυβέρνηση. Γίνεται μεγάλη παρέμβαση που έχει περάσει στα 3,5 δις από τον προϋπολογισμό της χώρας, αλλά δε φτάνει. Δε φτάνουν τα χρήματα γιατί έχουμε μπροστά μας ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια πανευρωπαϊκή κρίση, και έχει καθυστερήσει και η ευρωπαϊκή λύση», σημείωσε η κ. Σπυράκη.

«Η ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια επείγει, πρέπει να έρθει χτες»

«Η ευρωπαϊκή λύση επείγει και πρέπει να έρθει χτες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει επιπλέον παρέμβαση στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι τόσο επείγον να καταλήξουμε στην ΕΕ για την ενέργεια, που αν δεν καταλήξουμε θα γίνει σκορποχώρι η ΕΕ», πρόσθεσε η ίδια σχετικά με τις αυξήσεις στην ενέργεια.

«Η κυβέρνηση αρέσκεται στο να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα»

«Ό,τι προτείνουμε έχει ήδη γίνει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση φαίνεται πως αρέσκεται στο να ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Μια αύξηση γύρω στο 7% του κατώτατου μισθού έχει εξαφανιστεί ήδη, δεδομένου του ότι ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 9%. Αν η κυβέρνηση επέλεγε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα μπορούσε να βάλει ανώτατο συντελεστή κέρδους στη χονδρική τιμή ενέργειας. Δεν το κάνει για να ενισχύσει τους λίγους και ισχυρούς», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.

Νέα περίοδος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ίδια ώρα, σε μια νέα περίοδο έντασης φαίνεται ότι μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μετά το νέο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων τις τελευταίες ημέρες.

«Περάσαμε από εικονική πραγματικότητα περί δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας, σε μια άλλη εικονική πραγματικότητα που έλεγε ότι μπαίνουμε σε νέα, θετική εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχουν χαραχτεί σαφείς κόκκινες γραμμές και δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες αποτροπής που έχουμε. Η Τουρκία με τη στάση της υπονομεύει το νότιο πυλώνα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή. Είναι απαραίτητο αυτό να αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό χαρτί», τόνισε από την πλευρά της η κ. Σπυράκη.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 30/04/2022