Υγεία

«Όλα για τη ζωή μας»: Η «ευαίσθητη» σχέση γιατρού – ασθενούς

30.04.2022 | 09:34 Eνσωμάτωση

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τη σχέση ασθενούς – γιατρού. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε σχετικά ο ψυχολόγος υγείας - ψυχοθεραπευτής, Γιάννης Παπαβασιλείου.

«Η σχέση γιατρού – ασθενούς γίνεται πιο ασθενοκεντρική»

«Η σχέση γιατρού – ασθενούς είναι σχετικά αυστηρή, από αρχαιοτάτων χρόνων, και νοσοκεντρική. Πλέον αλλάζει και γίνεται πιο ασθενοκεντρική. Υπάρχει διαχωρισμός: Νόσος, ασθένεια, αρρώστια. Η νόσος είναι το καθαρά βιολογικό κομμάτι, η ασθένεια είναι το πώς το βιώνει ο άνθρωπος, και η αρρώστια είναι οι κοινωνικές προσδοκίες, ο κοινωνικός ρόλος. Το ότι ξεφεύγουμε από το αυστηρό ιατρικό κομμάτι, είναι πολύ θετικό», σημείωσε ο κ. Παπαβασιλείου.

«Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια»

«Ακούγεται πολύ το παράπονο από τους ασθενείς ότι δεν ενημερώνονται από το γιατρό τους. Σε μια κοινωνία έτσι όπως είναι τώρα, είναι φορτωμένο το πρόγραμμα των γιατρών, δεν προλαβαίνουν και οι ίδιοι. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να αναλάβουν αυτό το κομμάτι, υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό που μπορεί να αναλάβει το κομμάτι της ενημέρωσης. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει γιατί ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια», συνέχισε σχετικά με το θέμα της ενημέρωσης των ασθενών για την κατάστασή τους.

«Να είμαστε οριοθετημένα φιλικοί με τον ασθενή»

«Το σωστό είναι να είμαστε οριοθετημένα φιλικοί με τον ασθενή, λέγοντας πάντα την αλήθεια. Ο άνθρωπος που πάει σε έναν γιατρό πάει για να μάθει για την υγεία του. Λέμε την αλήθεια, αλλά προσέχουμε και πώς τη λέμε. Πρέπει να μπούμε λίγο και στη θέση του ασθενούς. Ο ξύλινος λόγος και η αυστηρή στάση από την πλευρά των γιατρών αποτελούν πρόβλημα. Πλέον, όλο και περισσότεροι γιατροί έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και συνεργάζονται και με άλλους ειδικούς για ένα καλύτερο αποτέλεσμα», τόνισε ακόμα ο κ. Παπαβασιλείου.

«Ο ασθενής έχει δικαίωμα στην αλήθεια. Είναι χρέος του ασθενή να ζητήσει παραπάνω πληροφορίες, και θέμα του γιατρού το να μπορέσει να ανταποκριθεί. Αν ένας ασθενής δε νιώθει ικανοποιημένος, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να απευθυνθεί κάπου αλλού. Είναι και θέμα χημείας. Δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παπαβασιλείου.

Videos & Απoσπάσματα από Όλα για τη Ζωή μας - 30/04/2022