Πολιτική

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων – Ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο

28.04.2022 | 19:57 Eνσωμάτωση

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» στο Αιγαίο.

«Τραβάει το σχοινί» η Άγκυρα

Το θερμό κλίμα στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πήγε μάλλον περίπατο καθώς η Άγκυρα επέστρεψε στις γνωστές προκλητικές ενέργειες της στο Αιγαίο.

Μόνο χθες 22 τουρκικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους και μη επανδρωμένα UAV, παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας, εκ των οποίων τα 10 ήταν οπλισμένα. Συνολικά σημειώθηκαν 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα με δύο διαβήματα στην Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ χαρακτηρίζοντας απολύτως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που , μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υποτίθεται πως ακριβώς αυτό είχαν συμφωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν κάτι που η γειτονική χώρα δεν τήρησε και, όπως είπε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή ομόλογό του, αυτό δεν συνιστά την τυπική συμπεριφορά χώρας που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή forum» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλέον η Αθήνα παγώνει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

«Είναι απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν.

«Εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα συνεισφέρουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της συμμαχίας» δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός.

«Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας. Η πολιτική του «πιστού και δεδομένου» είναι αδιέξοδη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Για ακόμη μια φορά η Τουρκία θέτει την ατζέντα κι εμείς ευλαβικά την παρακολουθούμε» δήλωσε ο σύμβουλος θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν μένουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο, ούτε σε διπλωματικό επίπεδο τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/04/2022