Κόσμος

Δραματικές εικόνες από τους βομβαρδισμούς στο Αζοφστάλ – Νέες απειλές της Μόσχας

28.04.2022 | 20:36 Eνσωμάτωση

Σε ασφυκτικό κλοιό εξακολουθεί να βρίσκεται το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, με τους εγκλωβισμένους Ουκρανούς να ζητούν μεσολάβηση τρίτης χώρας για να αποχωρήσουν.

Δραματικές εικόνες από τα υπόγεια του εργοστασίου Αζοφστάλ έδωσε στη δημοσιότητα το τάγμα Αζόφ υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών.

Ένα τμήμα του καταφυγίου κατέρρευσε, λένε, χωρίς να αναφέρουν απώλειες. Εκατοντάδες άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν στο εργοστάσιο της Μαριούπολης. Οι Αζόφ ζήτησαν διεθνή μεσολάβηση ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων.

«Προτείνουμε να υπάρξει μια τρίτη πλευρά στις διαπραγματεύσεις που θα εγγυηθεί την έξοδο από το Αζοφστάλ και τη μεταφορά στο έδαφος της τρίτης χώρας» υποστήριξε ο υποδιοικητής Τάγματος Αζόφ Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο μέτωπο του Ντονμπάς, όμως την οργή της Μόσχας προκαλεί η στάση δυτικών κυβερνήσεων ειδικά της Βρετανίας. Εκείνοι που ενθαρρύνουν το Κίεβο να χτυπά τη Ρωσία με νατοϊκά όπλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπομονή μας εξαντλείται προειδοποίησε η Μόσχα.

«Η παρουσία των Δυτικών συμβούλων στα κέντρα αποφάσεων του Κιέβου δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την απάντηση της Ρωσίας» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι δέκα χρόνια είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι «είναι πιθανό ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες και χρόνια».

Στη ρωσική τηλεόραση γίνονται ανατριχιαστικές προβλέψεις… «Μου φαίνεται πιθανότερο ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με ένα πυρηνικό χτύπημα. Είναι τρομακτικό αλλά έτσι έχουν τα πράγματα» υποστήριξε η αρχισυντάκτρια του Russia Today Μαργαρίτα Σιμονιάν.

Στο Κίεβο ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης ακολούθησε την περιοδεία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στις περιοχές όπου έγιναν οι σφαγές αμάχων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε τα σημεία που έγιναν οι μεγαλύτερες μάχες γύρω από το Κίεβο όπως η Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και η Μπούτσα, ενώ σταμάτησε στο ναό όπου βρέθηκε ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος και καταδίκασε τον πόλεμο.

«Αντικρίζοντας αυτή τη φρίκη αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να γίνει έρευνα σε βάθος και καταλογισμός ευθυνών. Χαίρομαι που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει επιληφθεί» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/04/2022