Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κερδίζουν έδαφος οι Ρώσοι – Παραδέχονται την απώλεια τριών κωμοπόλεων οι Ουκρανοί

27.04.2022 | 20:31 Eνσωμάτωση

Στο μέτωπο του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το ανελέητο σφυροκόπημα της Ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ο Βλαντιμίν Πούτιν ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι το τάγμα Αζόφ χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα.

Κερδίζουν έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις μετά από σφυροκόπημα μιας εβδομάδας στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο, παραδέχθηκε ότι έχασε τον έλεγχο τριών κωμοπόλεων ενώ σε άλλες τρεις γίνονται σφοδρές μάχες. Η Ρωσία λέει ότι βομβάρδισε, μεταξύ άλλων, αποθήκες στη Ζαπορίζια, όπου υπήρχαν όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης.

Όμως οι Ουκρανοί κατάφεραν να χτυπήσουν πάλι δεξαμενές καυσίμων στη δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα. Τα εύσημα του Λονδίνου και η προτροπή στο Κίεβο να κλιμακώσει τις επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος και με βρετανικό οπλισμό, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μόσχας που προειδοποίησε με τη μορφή ρητορικού ερωτήματος.

«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης απείλησε τη Βρετανία ακόμα και με πυρηνικό πλήγμα, με πυραύλους Σαρμάτ, που έχουν στο ΝΑΤΟ την κωδική ονομασία «Σατανάς».

-Φαίνεται πως ένας Σαρμάτ σημαίνει μια Μεγάλη Βρετανία λιγότερη. Γιατί το παράκαναν.
-Διαθέτουμε 46 συστήματα πυραύλων Σαρμάτ σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η ουκρανική πλευρά υποστήριξε ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, και αξίωσε την ασφαλή έξοδο των αμάχων καθώς και του τάγματος Αζόφ. Τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες, είπε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Οι Ουκρανοί πρέπει να αφήσουν τους ανθρώπους να φύγουν, διαφορετικά ενεργούν ως κοινοί τρομοκράτες όπως το ISIS στη Συρία που κρύβονται πίσω από αμάχους» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αίσθηση προκαλεί πάντως σε αυτή τη συγκυρία η συμφωνία Ουάσιγκτον και Μόσχας για την ανταλλαγή 2 κρατουμένων, ενός πρώην Αμερικανού πεζοναύτη και ενός Ρώσου πιλότου που εξέτιαν ποινές κάθειρξης. O Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για μια δύσκολη απόφαση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 27/04/2022