Οικονομία

Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό

27.04.2022 | 12:59 Eνσωμάτωση

Ανησυχία για τις εξελίξεις με τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας. Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βουλγαρο ομόλογό του Κίριλ Πετκόφ και του ανέφερε όιτ η Ελλάδα θα συνδράμει τη γειτονική χώρα για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.

Ως προς αυτό, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα αξιοποιηθούν ενώ από την κυβέρνηση τονίζουν ότι είναι διασφαλισμένη ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ είχε προετοιμαστεί και ετοιμάζει μια συντονισμένη απάντηση.

«Αποτελεί μια νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει», δήλωσε η κ. Φον Ντερ Λαίεν και τόνισε πως, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες.

Τί υποστηρίζει η Ρωσία

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στέλνοντας έγκαιρα τα τιμολόγια που έπρεπε να πληρώσουν, με την προθεσμία να λήγει το βράδυ της Τρίτης. Έτσι από σήμερα κατακρατούνται οι ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία που πάνε προς την Πολωνία αλλά και στη Βουλγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, ωστόσο δεν είναι ευρωπαϊκή απόφαση, καθώς η Αυστρία πλήρωσε σε ρούβλια.

Όσον αφορά στην Υπερδνειστερία, οι αρχές της Υπερδνειστερίας πιστοποιούν ότι οι επιθέσεις που έγιναν, έγιναν από το έδαφος της Ουκρανίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/04/2022