Ελλάδα

Ο «θείος Τζο» στο πέρασμα των χρόνων

26.04.2022 | 16:42 Eνσωμάτωση

Το όνομά του σε πολύκροτες υποθέσεις που συντάραξαν τη χώρα και γύρω από αυτό ένας χορός εκατομμυρίων με διαχειριστή πολλές φορές τον ίδιο ακόμα και μέσα από τις φυλακές.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος, ο «θείος Τζο» όπως ήταν γνωστός στους σκοτεινούς κύκλους του εγκλήματος, ο ταμίας της οργάνωσης που διηύθυνε είχε τη δική του πορεία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένα από τα πιο βαριά ονόματα της νύχτας που βρισκόταν διαρκώς στο στόχαστρο των αντιπάλων του…

Η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008 και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 ήταν οι δύο υποθέσεις που τον έστειλαν στη φυλακή. Τα ισόβια μπορεί να έσπασαν για τον ίδιο πριν από 2,5 χρόνια, όμως από τότε ο Γιάννης Σκαφτούρος ήξερε πως έπρεπε να προσέχει διαρκώς για τη ζωή του.

Ο πόλεμος της νύχτας ήταν αδυσώπητος και αυτό το γνώριζε πρώτος απ’ όλους ο ίδιος. Από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα στο εγχώριο έγκλημα, στο πλευρό του Παναγιώτη Βλαστού και του Βασίλη Στεφανάκου.

«Είχαμε την ατυχία τα παιδιά μας από τα 35 τους να έχουν παραβατική συμπεριφορά και τα επισκεπτόμαστε στις φυλακές για να τους πάμε τρόφιμα. Αυτή είναι η μόνη μας σχέση με τις φυλακές. Τόσο εγώ όσο η γυναίκα και ο γιος μου δεν κρατήσαμε και δεν φυλάξαμε λεφτά του Βλαστού ούτε του γιου μας Γιάννη Σκαφτούρου που να προέρχονται από παράνομες πράξεις. Έχουμε την ατυχία τώρα στα βαθιά μας γεράματα και με την επιβαρυμένη μας υγεία να βόσκουμε αιγοπρόβατα σε διάφορα βουνά, να τα αρμέγουμε για να φροντίζουμε τα εγγόνια μας και τους κρατούμενους γιους μας» ανέφερε ο πατέρας του.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος θεωρείτο «ταμίας» στο «συνδικάτο του εγκλήματος» που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιο του 2002. Το όνομά του ενεπλάκη στην πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς.

Στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού κατηγορήθηκε για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και για τη διαχείριση των λύτρων των 30 εκατομμυρίων που δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Σκαφτούρος Δημήτρης γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός Παναγιώτης ότι τα φέρνει ο Σκαφτούρος Δημήτρης, όταν χρειάζονται» υποστήριξε ένας μάρτυρας.

Το όνομά του αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων τον Φεβρουάριο του 2013.

Τότε που ο βαρυποινίτης απέτυχε να περάσει πάνω από το ειδικό πλέγμα των φυλακών, με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Την ίδια περίοδο το όνομά του, εμπλέκεται και στη διαμάχη του Άκη Τσοχατζόπουλου με τον Γιάννη Σμπώκο…

«Για το Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στον Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα» τόνισε μάρτυρας.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος φαίνεται ότι ήταν στο στόχαστρο κάποιας ομάδας της νύχτας και μάλιστα πριν από τέσσερα χρόνια είχαν επιχειρήσει να τον δολοφονήσουν μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου βρισκόταν.

Τότε κάποιος κρατούμενος του είχε επιτεθεί με ένα μαχαίρι και τον είχε χτυπήσει στο πόδι πριν τον ακινητοποιήσουν. Ο δράστης ήταν μέλος της «Αλβανικής Μαφίας» των φυλακών που κατηγορούνται για την δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 26/04/2022