Ελλάδα

Πάσχα: Σε κλίμα κατάνυξης η ακολουθία του Επιταφίου θρήνου

23.04.2022 | 20:01 Eνσωμάτωση

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε χθες βράδυ η ακολουθία του Επιταφίου θρήνου. Φέτος για πρώτη φορά μετά τα περιοριστικά μέτρα των δύο τελευταίων χρόνων, αναβίωσαν όλα τα έθιμα απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε χθες η περιφορά του Επιταφίου στη Μητρόπολη Πειραιά, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σεραφείμ.

Πλήθος κόσμου ακολούθησε τη λιτανεία παρουσία του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μώραλη.

Αθήνα

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκαν, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η Ακολουθία των μεγάλων Ωρών και του η Ακολουθία του Επιταφίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Συνοδεία αγήματος πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Νάξος

Τη νύχτα μέρα έκαναν οι «Περιφάνες» στη Νάξο κατά την περιφορά του επιταφίου.

Οι κάτοικοι ανάβουν τεράστιους πυρσούς στο πέρασα του επιταφίου, που συμβολίζουν τις δάδες που κρατούσαν οι Ρωμαίοι όταν πήγαν να συλλάβουν τον Ιησού Χριστό παράλληλα με τις φωτιές που ήταν αναμμένες κατά τη διάρκεια της αναμονής για την απόφαση του Ιουδαίων Αρχιερέων.

Ένας λιτός επιτάφιος, φτιαγμένος με ξύλα της θάλασσας, στολισμένος με κρίνα και αγριολούλουδα που προκαλεί δέος, όπως και η περιφορά του που γίνεται μέσα στη θάλασσα στο Καστράκι της Νάξου.

Τήνος

Την κορύφωση του Θείου Δράματος με έναν ξεχωριστό τρόπο βίωσαν με την περιφορά του επιταφίου μέσα στη θάλασσα που φλέγεται οι πιστοί στην Τήνο.

Εντυπωσιακή και η κορύφωση του Θείου Δράματος στο Τολό. Ο επιτάφιος περνάει μέσα από τη θάλασσα με τις βάρκες να φωτίζουν το πέρασμα του θεανθρώπου στον κάτω κόσμο.

Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα έγινε η περιφορά 33 επιταφίων με τη συμμετοχή μουσικών σωμάτων και χορωδιών.

Σύρος

Δύο χριστιανικές κοινότητες, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, βιώνουν μαζί την θλίψη της ταφής του Χριστού.

Είναι η στιγμή που οι επιτάφιοι από τις δύο χριστιανικές κοινότητες συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη στη Σύρο.

Χίος

Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι ταξιδιώτες του πλοίου Διαγόρας στη Χίο όπου ο Επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου τους περίμενε στο λιμάνι.

Ο καπετάνιος υποδέχτηκε τον ιερέα και τους πιστούς στη μπουκαπόρτα και στη συνέχεια έγινε η περιφορά του εντός του πλοίου μαζί με το πλήρωμα και τους επιβάτες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/04/2022