Κόσμος

Πάσχα: Με κατάνυξη & λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός

23.04.2022 | 19:51 Eνσωμάτωση

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, βγαίνει από το ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, κρατώντας τις δύο δεσμίδες των 33 κεριών με το Άγιο Φως.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το ανέσπερο φως της Ανάστασης μεταδίδεται στα κεριά που κρατούν στα χέρια τους εκατοντάδες πιστοί μέσα στον πανίερο ναό της Αναστάσεως.

Μέσα και έξω από τον Ναό της Αναστάσεως χιλιάδες πιστοί βιώνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στους Ιερούς Τόπους του Χριστιανισμού.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου το γηραιότερο μέλος της μουσουλμανικής οικογένειας που κατά παράδοση κρατά τα κλειδιά του ναού, έφτασε εκεί και παρουσία εκπροσώπων όλων σχεδόν των δογμάτων αλλά και των ισραηλινών Αρχών, άνοιξε την κεντρική πύλη χρησιμοποιώντας το παλαίο κλειδί μήκους 20 εκατοστών.

Ακολούθησε ο έλεγχος στο εσωτερικό του Ιερού Κουβουκλίου από τους εκπροσώπους των δογμάτων ώστε να μην υπάρχει καμία εστία φωτιάς και η πόρτα σφραγίστηκε.

Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, ο Πατριάρχης με τη Συνοδεία του εισήλθε στον ναό της Αναστάσεως και αφού πραγματοποιήθηκε λιτανεία τρεις φορές γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο, ο Πατριάρχης μπήκε στον Πανάγιο Τάφο φορώντας μόνο το στιχάριο.

Λίγα λεπτά αργότερα το θαύμα του Αγίου Φωτός συντελείτο για ακόμα μια φορά στον Πανάγιο Τάφο, σκορπώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στους απανταχού Ορθοδόξους.

Υποδοχή στη Βηθλεέμ

Με αυτοκίνητα το Άγιο Φως μεταφέρθηκε και στη Βηθλεέμ.

Εκατοντάδες ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι παραλαμβάνουν το ανέσπερο Φως της Ανάστασης αλαλάζοντας.

Είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς κοντά στον ναό της Γεννήσεως ακόμα και με αυτοσχέδιες δάδες.

Μετά την Αφή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/04/2022