Κόσμος

Ουκρανία: Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Αζόφσταλ

23.04.2022 | 20:10 Eνσωμάτωση

Νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο εργοστάσιο Αζόφσταλ όπου βρίσκονται οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης μαζί με αμάχους, καταγγέλλει το Κίεβο, δύο ημέρες μετά την εντολή Πούτιν για πλήρη αποκλεισμό της χαλυβουργίας.

Παρά τον ασφυκτικό ρωσικό κλοιό, οι Ουκρανοί μαχητές δεν καταθέτουν τα όπλα.

«Οι εθνικιστές δε θέλουν να παραδοθούν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου όπως τους προτάθηκε. Το εργοστάσιο είναι μπλοκαρισμένο. Όλες οι είσοδοι είναι κλειστές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιστέκονται».

Η αγωνία για την τύχη των περίπου 1.000 κατοίκων της πόλης που έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της μεταλλουργίας μεγαλώνει. Σε νέο βίντεο του τάγματος «Αζόφ» γυναίκες και παιδιά εκλιπαρούν για βοήθεια.

Το Κίεβο ζήτησε για άλλη μια φορά να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των περίπου 100.000 αμάχων από τη Μαριούπολη όμως ούτε και σήμερα τηρήθηκε κατάπαυση του πυρός.

Όσοι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη προσπαθούν απελπισμένα να βρουν τους συγγενείς τους που έμειναν πίσω.
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως βρέθηκαν και άλλοι ομαδικοί τάφοι κοντά στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας εντείνονται χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν κάποια σημαντική νίκη. Ανώτατος στρατιωτικός φέρεται να είπε πως στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την ουκρανική ακτή στη Μαύρη θάλασσα μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν παρά μόνο η αρχή και μετά θα θέλουν να κατακτήσουν και άλλες χώρες. Φυσικά, εμείς θα υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας για όσο χρειαστεί για να καταστρέψουμε αυτή τη φιλοδοξία της Ρωσίας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα φίλα, προσκείμενος στο Κρεμλίνο Ρώσος αναλυτής προβλέπει σε άρθρο του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς στόχος του είναι η διάλυση της χώρας και η σταδιακή αναδιαμόρφωση του εδάφους της.

Κύριλλος: Προσευχήθηκε για το τέλος του πολέμου, αλλά δεν τον καταδίκασε

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, πατριάρχης Κύριλλος, η στήριξη του οποίου προς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία έχει απογοητεύσει πολλούς πιστούς, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να λήξει γρήγορα ο πόλεμος χωρίς και πάλι να τον καταδικάσει.

Σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, ο πατριάρχης έρανε με αγιασμό κομμάτια από «κουλίτσι», ένα πασχαλινό κέικ, και είπε ότι πολλά από αυτά θα σταλούν στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/04/2022