Ελλάδα

Κέρκυρα: Ο θόρυβος από τους «μπότηδες» σημαίνει ανάσταση του Κυρίου

23.04.2022 | 19:56 Eνσωμάτωση

Με χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους να έχουν κατακλύσει την πλατεία Λιστών και τα καντούνια της πόληςμ τηρήθηκε και φέτος στην Κέρκυρα το έθιμο των «μπότηδων».

Δεκάδες «μπότηδες» πέφτουν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας με περιορισμούς κατά την πασχαλινή περίοδο, επέστρεψαν οι παραδόσεις.

Χιλιάδες επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της Κέρκυρας πλημμύρισαν το σημείο που παραδοσιακά πέφτουν οι «μπότηδες» και μόλις οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν χαρμόσυνα ο κρότος από τα γεμάτα νερό πήλινα κανάτια αντήχησαν στα κερκυραϊκά καντούνια.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Ενετοκρατίας συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου και την διάλυση του Άδη με την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Οι συγκεντρωμένοι συνηθίζουν να παίρνουν κομμάτια από τις σπασμένες στάμνες για γούρι.

Στο έθιμο των «μπότηδων» συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έσπασε τη δική του κόκκινη στάμνα για γούρι.

Αμέσως μετά το έθιμο, οι εμβληματικές φιλαρμονικές της Κέρκυρας παιανίζουν χαρούμενα εμβατήρια δίνοντας ένα χαρμόσυνο μήνυμα.

Η νύχτα… μέρα στο Αγρίνιο

Εικόνες από εποχή προ κορωνοϊού έζησαν όσοι επισκέφθηκαν το Αγρίνιο και παρακολούθησαν το γνωστό έθιμο με τον «χαλκουνοπόλεμο», στην πλατεία Δημοκρατίας.

Ο κόσμος πλημμύρισε το κέντρο της πόλης και έπειτα από τη συνάντηση των Επιτάφιων τη σκυτάλη πήραν οι χαλκουνάδες, οι οποίοι έδωσαν τον δικό τους εκρηκτικό τόνο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/04/2022